Născut în România: Invitat: psihoterapeut Violeta Mancaş
2 July 2020
Născut în România: Invitată – soprana Ioana Bentoiu
6 July 2020

Născut în România: Arheologie antică şi pasiune contemporană. Invitat, arheolog Alexandra Dolea

Foto: OeAW/OeAI (N. Gail)

Realizator Valentin Protopopescu

Vineri, 3.07.2020, ora 16

Alexandra Dolea este genul de savant care desfide aşa-zisul monopol masculin într-o disciplină ce părea rezervată exclusiv bărbaţilor: arheologia clasică. Sub îndrumarea iniţiatică a prof. dr. Alexandru Barnea si a dr. Vasilica Lungu, tînăra Alexandra Dolea a trecut strălucitor un masterat în istorie si arheologie antică şi apoi o teză de doctorat asupra schimbarilor urbane survenite in antichitatea tîrzie pe coasta de vest a Mării Negre.

Entuziast om de şantier, a săpat în cadrul unor expediţii nationale și internaţionale importante, la Adamclisi, Argamum, Efes, Labraunda și Limyra. Din 2016 este cercetător asociat în cadrul Institutului Austriac de Arheologie (Academia Austriacă de Ştiinţe) și responsabila săpăturilor arheologice de pe situl arheologic de la Limyra, Turcia.

În ediţia de vineri, 3 iulie, a emisiunii Născut în România, domnia sa ne vorbeşte despre underground-ul pasiunii pentru arheologie, noutatea domeniului pe care-l abilitează şi motivaţia revenirii în România, în condiţiile în care oferta academică occidentală este una foarte tentantă – din toate punctele de vedere.

Foto a invitatei, imagini ale sitului de la Efes, din arhiva invitatei şi a realizatorului.