Născut în România – Invitat, scriitorul Iulian Bocai
5 May 2019
Mihaela Michailov la Născut în România – sâmbătă, 18 mai
16 May 2019

Născut în România: Conf. univ. dr. Liliana Pădure

Invitată: Conf univ dr Liliana Pădure- managerul Centrului Naţional Clinic de Recuperare Psihomotorie pentru Copii „dr. Nicolae Robănescu”

S-a născut la 7 luni, într-o comună de lângă Pitești, cântărind 1.600 de grame și cu o malformație congenitală. Boala care i-a afectat mâinile, de la care cinci degete îi lipsesc, nu a împiedicat-o să scrie și să fie mereu premiantă,  iar mai târziu să urmeze medicina,  să-și ia un doctorat și să ajungă manager de clinică. Drumul nu a fost deloc ușor.  Liliana Pădure s-a confuntat din plin cu mentalitatea de dinainte de 1989, când copiii ca ea erau considerați rebuturi și pentru care regimul nu făcea mai nimic. Puterea de a lupta a tatălui, asprimea exemplului lui și credința bunicii, au fost motoarele care în copilărie au facut-o să meargă înainte. Când a dat la medicină, vecinii au spus că ‘’nu toate muștele fac miere’’.

Dar viața a demonstrat altceva.  Acum, dr Liliana Pădure este managerul Centrului Naţional Clinic de Recuperare Psihomotorie pentru Copii „dr. Nicolae Robănescu”. Aici vin la recuperare mii de copii, născuți prematur, cu malformații, boli congenitale sau care au suferit accidente grave de circulație sau de alt fel.

Dr Liliana Pădure este acum mulțumită de viața sa, de cariera pe care nu are de gând să o abandoneze pentru că nu sunt mulți medici care să își dorească să lucreze în acest domeniu, în care satisfacțiile apar greu, după ani de muncă.

Centrul pe care îl conduce are acum aparatură modernă, administrează medicamente de ultimă generație, redă speranța copiilor și părinților încercați cum nu se poate mai greu de viață.

Iar ceea ce spune cu bucurie în glas este că, deși în pași de melc, după 1989 mentalitatea s-a schimbat.Povestea doctoriței Liliana Pădure la Născut în România, de la ora 16.00. Realizator: Anamaria Spătaru

foto: Anamaria Spataru