Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitate: Irina Margareta Nistor și Ada Solomon
4 January 2022
Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitat: Mihai Constantinescu
6 January 2022

Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitați: Tudor Giurgiu și Vava Ștefănescu

În perioada 20 decembrie 2021- 07 ianuarie 2022, Radio România Cultural difuzează, sub genericul “Născut în România’’, o serie de interviuri care fac parte din seria „După ‘90”.

‘’După ‘90’’ este un proiect ARCEN de explorare și documentare a primului deceniu de după Revoluție, o interogație colectivă a trecutului recent într-o țară care pare să nu fi depășit în totalitate trauma tranziției.

Invitații ediției din 5 ianuarie, ora 16:00 sunt Tudor Giurgiu și Vava Ștefănescu.

În anul 1990, Tudor Giurgiu se mută de la Cluj la București pentru a studia la UNATC, la secția Regie de Film. Regizor, scenarist, producător și nu numai, își începe cariera ca secund a lui Lucian Pintilie, cu filmul ”Prea Târziu”. În 1994 fondează Libra Film, una dintre cele mai cunoscute case de producție din România. La sfârșitul anilor ‘90 devine director artistic al postului de muzică Atomic TV și regizează mai multe videoclipuri. Iar în 2002 pune bazele „Festivalului Internațional de Film Transilvania” (TIFF). Tudor Giurgiu vorbește despre nebunia anilor 90, despre încrîncenarea de a face film într-un regim de finanțare ostil și despre noul cinema românesc.  Un interviu cu regizorul în cadrul proiectului de explorare și documentare istorică „După 90” realizat de ARCEN și susținut de Radio România Cultural.    

 

În 1990, Vava Ștefănescu avea 20 de ani și visa să-și facă o companie de dans. Astăzi coregrafă și dansatoare, Vava Ștefănescu e directoarea Centrului Național al Dansului, o instituție nouă menită să sprijine dezvoltarea culturii coregrafice. În acest interviu-document 

Vava Ștefănescu povestește despre viața culturală din garsoniera mică în care trăia – și despre marile speranțe ale mediului artistic de la București. Un interviu în cadrul proiectului de explorare și documentare istorică „După 90” realizat de ARCEN și susținut de Radio România Cultural.