30 de ani de libertate – campanie Radio România Cultural despre Revoluția din 1989. Ediții speciale GPS Cultural, dedicate celor 30 de ani de libertate
9 December 2019
Născut în România – Invitat: Actorul Alecu Reus, participant activ la evenimentele din decembrie 1989 de la Timișoara
15 December 2019

Născut în România: Interviu cu fotograful revoluției timișorene

Pe fotograful Constantin Duma, l-am întâlnit la evenimentul Bienalei Art Encounters la Timișoara, la începutul toamnei 2019. Aflasem despre Constantin Duma, în cele câteva zile petrecute în orașul bănățean că este persoana potrivită cu care aș putea face eventuale înregistrări despre începuturile revoluției la Timișoara. Merita oricum să încerc să abordez cu ”fotograful revoluției”, cum aveam să constat că i se spune, pe drept cuvânt lui Constantin Duma –acest subiect răscolitor și emoționant al primelor zile de revoluție. La 30 de ani de la decembrie 1989, lui Constantin Duma nu i-a venit însă, deloc la îndemână să-mi povestească ce a văzut, auzit și simțit pe străzile Timișoarei. Și dacă până la momentul întâlnirii noastre, mi-am imaginat că interviul ar putea decurge ca altele, pe care le-am realizat de-alungul vremii, ca jurnalist la Radio România Cultural, m-am înșelat. Constantin Duma, cu multă răbdare și înțelegere pentru mine, care eram o străină în Timișoara –m-a plimbat pe străzi povestindu-mi despre zilele acelea tensionate, mi-a arătat clădiri, ferestre, intersecții, mi-a evocat imagini și stări, pe scurt … a retrăit pentru interviul pe care i-l propusesem, câteva momente importante ale revoluției din 1989. Emoțiile acelui drum de seară au fost atât de mari, încât am avut ezitări, ceva mai târziu, când am stabilit că ne așezăm să înregistrăm. Ce-aș fi putut să-l întreb pe Constantin Duma?

Înregistrarea a fost lungă și cumva, anevoioasă. Interlocutorul meu nu ar fi vrut să scape nimic din ce a trăit și văzut la Timișoara. Totul era retrăit pas cu pas; Constantin Duma la microfon urmărea pentru mine Revoluția de la Timișoara, pe zile și ore. Durata emisiunii de 30 de minute m-a pus însă, în situația, resimțită de data aceasta ca ingrată, de a selecta cele mai importante fragmente, considerate revelatorii pentru surprinderea Revoluției timișorene.

Realizator Roxana Păsculescu