Născut în România: Bujorul – simbol național al României duminică, 31 iulie, ora 18:00
30 July 2022
Născut în România: Feminitatea ‒ între teologia icoanei şi asprimea dojoului, duminică, 14.08.2022, ora 18:00
11 August 2022

Născut în România: Invitat, Paul Georgescu, înotător în ape libere, campion şi recordmen mondial – Limitele corpului uman în sportul de înaltă performanţă – sîmbătă, 13 august, ora 18:00

Paul Georgescu nu mai are nevoie de prezentare. A-i trece în revistă performanţele şi recordurile constituie cea mai bună metodă de a-l introduce. El îşi reprezintă cu cinste ţara, determinînd presa mondială să vorbească la superlativ de sportul românesc. Ceea ce este însă remarcabil e faptul că Paul a fost poloist de performanţă, apoi s-a retras din competiţii, fiind profesor în cadrul Şcolii Internaţionale Britanice din Bucureşti, dar şi-a relansat cariera sportivă devenind unul dintre cei mai valoroşi înotători în ape libere şi îngheţate. Şi totuşi, cine este invitatul ediţiei de sîmbătă, 5 martie 2022, a emisiunii Născut în România?

Ei bine, Paul Georgescu este singurul român nominalizat pentru a treia oară consecutiv la titlul de MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise, iar anul acesta, în 2022, a reușit să cucerească acest trofeu atît de rîvnit, o recunoaștere oficială a meritelor, performanțelor și rezultatelor obținute în sezonul 2021, dar şi de-a lungul carierei din acest domeniu. De remarcat faptul că, în istoria premiilor MAN OF THE YEAR, numai bulgarul Petăr Stoychev a fost nominalizat de patru ori consecutiv.

Paul a parcurs, în premieră pentru România, prima milă (1.609 m) în apă înghețată (timp 22:44:19, la o temperatură a apei de 3,02°C), el stabilind în Antarctica un record mondial. La Hanusse Bay a înregistrat „Ice Zero Mile World Record in 0.0°C water”, adică a reușit să devină cel mai rapid înotător din lume care a parcurs distanța de o milă în ape înghețate cu temperatura de 0-1°C.  Totodată, el a devenit şi primul bărbat din lume care a înotat o milă la Cercul polar de sud.

Paul Georgescu este cel mai rapid român care a traversat în 2016 Canalul Mânecii fără costum de neopren (cu timpul record de 13h 34′) și totodată deținător al titlului Triple Crown (English Channel – 54 km, Catalina Channel, SUA – 35 km și Manhattan Island, SUA – 48,5 km).

Iată şi alte recorduri ale acestui fabulos sportiv român: în primăvara lui 2019 a reușit să străbată înot Canalul Molokai din Hawaii (42 km), cu timpul de 13 ore și 6 minute. Canalul Molokai reprezintă a treia strâmtoare parcursă în cadrul proiectului Oceans Seven; în martie 2019 a devenit campion mondial la Ice Swimming (500 m), cucerind prima medalie din istorie pentru România la o astfel de competiție (timp 6:07:22); românul a participat şi la proba Regină, de 1.000 de metri şi s-a clasat pe un excelent loc cinci din 110 concurenţi; pe 27 august 2019, Paul Georgescu a triumfat alături de elevii săi de la Şcoala Internaţională Britanică din Bucureşti, echipa condusă de el devenind prima ștafetă românească care a traversat înot Canalul Mânecii în 10 ore si 25 minute.

(RELUARE din 5 martie 2022)

 

Ilustrare vizuală: foto Paul Georgescu (sursa: arhiva invitatului, aimx.ro, Pro Tv, Forbes.ro)