Născut în România cu profesorul Gabriel Săndoiu
1 June 2019
Născut în România: Invitat: Ștefan Frumușanu
8 June 2019

Născut în România: Invitat: scriitoarea Daniela Pantazi, duminică 9 iunie 2019, la Radio România Cultural

Realizator: Valentin Protopopescu

Mineriada din 14-15 iunie 1990 a însemnat pentru mulţi români ridicarea vălului şi descoperirea cruntei realităţi. Revoluţia fusese confiscată şi restauraţia vechiului regim începuse să-şi arate adevărata faţă. Numeroşi compatrioţi, profund dezamăgiţi de turnura lucrurilor în plan politic, au ales calea bejeniei în Occident. Valuri de emigraţie politică au asaltat statele democratice din Europa, America şi sudul Pacificului, mulţi cetăţeni români solicitînd azil politic ca urmare a barbarului eveniment din 14-15 iunie. Printre aceştia, şi tînăra Daniela Pantazi. Poposind mai întîi în Portugalia, la Coimbra, apoi la Tokyo, în Japonia, ea a refăcut traseul navigatorilor portughezi, primii europeni care au ajuns în Cipangu, Ţara Soarelui Răsare.

Ea ne vorbeşte despre sentimentul de revoltă pe care i l-a trezit Mineriada din 14-15 iunie 1990, despre trauma suferită, despre dorul de a părăsi o ţară care o dezamăgise, dar şi despre cum s-a adaptat în sistemul cultural nipon, despre mentalitatea japonezilor şi despre caracteristicile unei societăţi care nu seamănă cu nici una.

Daniela Pantazi Shiga este născută în Bucureşti şi locuieşte de 28 de ani la Tokyo. După ce a urmat o facultate de business internaţional, a obţinut un MBA în Business Administration, şi-a continuat studiile postuniversitare în educaţie, drept şi medicină, scriind 35 de cărţi publicate în Japonia pe teme culinare, de dietă şi sănătate, unele traduse în limbile chineză şi coreeană. Interesată de cultură, a organizat spectacole de teatru românesc în Japonia şi mai ales a facilitat unor trupe japoneze participarea la festivaluri internaţionale precum „Sibfest”, „One man show” din Bacău etc. O fascinează fenomenele sociale şi culturale japoneze şi scrie despre acestea pe blogul ei şi în articolele publicate.

Foto: din arhiva personală a invitatei.