Născut în România: Invitat, Alexa Visarion
13 August 2019
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA: Invitat, Mircea Anghelescu
20 August 2019

NĂSCUT ÎN ROMÂNIA – Invitată, Irina Margareta Nistor


În anii 80, Ceaușescu limitase programul televiziunii la două ore pe zi, și acelea rezervate exclusiv propagandei comuniste. Pâinea era raționalizată. Caloriferele reci. Apa caldă de două ori pe săptămână. Nici pâine, nici circ, granițele erau închise, fără nicio posibilitate de evadare din acea lume cenușie. Dar, deodată, în apartamentele comuniste a apărut videoplayer-ul, la pachet cu vocea inconfundabilă a traducătoarei Irina Margareta Nistor. Și, astfel, pentru români s-a deschis lumea – capitalismul s-a arătat în filmele care circulau pe sub mână, pe casete VHS.

Cum a fost posibilă afacerea cu casete video în anii comunismului?

”Mult mai târziu am înțeles cum a funcționat. Această afacere a existat în toate celelalte țări foste comuniste, deci e clar că era cu voie de la Moscova. Probabil a fost cineva acolo care a zis Hai să le dăm totuși ceva! Cu pâinea mai prost, hai cu circul pe VHS! Astfel, era un control mult mai atent. Eu habar nu aveam ce se întâmpla cu filmele pe care le traduceam, nu știam că lumea se întâlnea, oamenii se organizau pentru vizionări.Eu vedeam filmele și le traduceam, nu mă interesa nimic altceva.

Sunt mulți pe care i-am îmbogățit și sunt mândră de asta. Am cunoscut pe cineva care mi-a povestit că în 1985 a primit cadou un videoplayer și a fost suficient de abil să organizeze seri de video contra cost. În 3 luni și-a cumpărat o Dacie pe care a botezat-o Irina.”

Realizator: Dana Pitrop

Foto: Arhiva personală a traducătoarei Irina Margareta Nistor

RELUARE din 30 martie