Focus Portugalia la NexT 2018: 10 scurtmetraje portugheze de impact
8 December 2018
LOGAN sau farewell Wolverine! de Michaela Platon
10 December 2018

Născut în România – Jurnal de România, duminică la Radio România Cultural

Un proiect al regizoarei Carmen Lidia Vidu

 Eu ca regizor în România – și sunt un regizor bine cotat – câștig mult mai prost decât mătușa mea care are grijă de bătrâni în Austria. Nu e normal. Mentalitatea românească potrivit căreia artistul trebuie să trăiască din parizer și o bere trebuie să dispară. Carmen Lidia Vidu.

Până la momentul Colectiv, nu am fost o persoană activă din punct de vedere social, civic și politic. Nu am ieșit niciodată la proteste. Dar când s-a întâmplat acea tragedie, am simțit ceva foarte puternic, m-am dus singură în stradă, m-am alăturat mulțimii. A fost o energie fabuloasă! Toți oamenii erau prezenți acolo, într-o istorie reală a României și criticau lipsa de protecție astatului român. A fost un prag, un punct de cotitură în existența mea și m-am întrebat: ”Ce înseamnă plasarea mea corectă în acest spațiu numit România?”

 Așa s-a născut ”Jurnal de România” – un proiect petermen lung, care folosește diverse mijloace de exprimare artistică (cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje, expoziții) și dezvăluie o Românie mai puţin turistică şi mai puţin televizată.

“Jurnal de România” este momentul meu de matu­ritate. Este revo­luţia mea perso­nală, mărturisește CarmenLidia Vidu.

Proiectul cuprinde până în prezent 3 spectacole de teatru documentar, realizate în tot atâteaorașe din România – Sfântu Gheorghe, Constanța și Timișoara, un scurtmetraj multi premiat lafestivaluri internaționale – Jurnal de România.Jurnal de musulman – și o instalație de obiecte și text – Confesiuni despre credință, care a fost prezentată la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia.

 Spectacolele de teatru documentar aduc pe scenă o radiografie foarte umană a vieții artiștilor din diferite orașe ale țării și investighează subtil relația acestora cu comunitatea din care fac parte. Actorii își povestesc experiențele personale pe scenă, pun pe tapet problemele cu care se confruntăși, de cele mai multe ori, publicul se regăsește în aceste confesiuni.  Astfel, poveștile de viață ale actorilor pot fi reprezentative pentru o întreagă generație – cei născuți în anii 70, cei care acum sunt la vârsta la care ar trebui să aibă o viață așezată.

”Jurnal deRomânia” a apărut din nevoia mea de a sta de vorbă cu oamenii generației mele,să văd unde își fac cumpărăturile, dacă au toți dinții în gură, dacă stau cu chirie sau își permit să cumpere o casă, dacă fac sau nu copii etc.

Carmen Lidia Vidu ne oferă câteva concluzii parțiale ale proiectului său aflat în continuă derulare.

Un interviu despre ”Jurnal de România” realizat deDana Pitrop.