Născut în România: Chirurgia ca pasiune cu Dr. Olivia Sgarbură
14 October 2020
Andreea Paul, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București, este invitată la Născut în România
24 October 2020

Născut în România – O femeie preot slujește la Biserica Neagră

Adriana Florea este preot la Biserica Neagră din Brașov. S-a născut într-o familie ortodoxă, iar copilăria i-a fost acompaniată de un Dumnezeu iubitor, așa cum i l-au descris părinții și bunicii.

‘’M-am născut într-o familie ortodoxă și am cunoscut viața religioasă și în biserica ortodoxă, însă încă de mică am avut influențe religioase din mai multe părți. M-am născut la Mediaș, un fost oraș săsesc, astfel încât am urmat școala germană și așa am intrat încă de mică în contact cu biserica evanghelică.(…). La școală urmam cursurile de religie evanghelică și în timpul liber participam, de asemenea, la activitățile oferită de biserica evanghelică copiilor de diferite vârste. Și astfel am început să înțeleg că am nevoie de Dumnezeu în viața mea și am început să-l caut ca să-l înțeleg mai bine și să înțeleg mai bine drumul pe care el îl avea pentru mine.’’

La 18 ani, Adriana Florea a decis să intre oficial în Biserica Evanghelică, pe care o cunoștea foarte bine după ce o frecventase, atât în copilărie, cât și în anii de liceu.

„Decizia de a intra în biserica evanghelică a mers mână în mână cu decizia de a studia teologia. Eu consider că aceasta a fost o decizie firească, deoarece  majoritatea timpului mi-l petreceam în această comunitate, în această biserică, am crescut în această comunitate și mă simțeam deja parte din ea mai mult decât din oricare alta.’’

A făcut Teologia la Sibiu, iar 2 ani a studiat la Roma și Munchen. După terminarea facultății au urmat anii de vicariat și a venit apoi momentul hirotonirii.

„A fost un moment greu de descris în cuvinte, pentru că am fost norocoasă să pot fi hirotonită în Biserica Neagră și pentru mine asta fost o mare onoare. Cumva simțeam că e ceva ce nu merit, dar de fapt era visul meu, era ceva ce îmi dorisem din timpul studiului, să ajung să slujesc în această biserică. Dar nu m-am gândit niciodată că va fi prima în care voi sluji și deși aveam emoții, am simțit că lucrurile s-au aliniat așa cum trebuie și că de fapt toate ușile care mi s-au deschis în tot timpul studiului au condus la acest moment minunat.”

Cum este să fii femeie preot în România, care sunt principiile după care se ghidează și instrumentele cu care ajunge la sufletul și mintea credincioșilor, care este profilul acestora, dar și cum a reușit să rămână alături de ei în perioada de pandemie, pe larg la Născut în România, pe 17 octombrie, la ora 16.00, la Radio România Cultural.

Realizator: Anamaria Spătaru

FOTO: Daniel Maximilian Milata