Născut în România, duminică, 28 martie 2021, ora 16.00 –  Invitată: Mirona Păun, psiholog clinician și psihoterapeut, președinta Asociației Școala Întâi și fondatoarea programului de educație emoțională Tzitzi-Poc
26 March 2021
Născut în România – Invitat, Valeriu-Olian Hanganu, economist – 4 aprilie 2021
2 April 2021

Născut în România – O introducere în sociologia emoțiilor… și pe motor, cu prof. univ. Gabriel Jderu, sâmbătă, 3 aprilie 2021

 

Motto, din spusele invitatului: „Să fii motociclist presupune să ai onestitatea de a fi nu doar temerar, ci şi responsabil. Mulţi pot călări motorul, puţini ştiu să-l stăpânească şi să se bucure cu-adevărat de întreaga lui semnificaţie socială.” (Gabriel Jderu)

Invitatul ediţiei de sâmbătă, 3 aprilie 2021, a emisiunii Născut în România, sociologul şi profesorul universitar Gabriel Jderu, este un un om împlinit. Pe de o parte, pasiunea ştiinţifică l-a condus la cercetări de mare valoare, materializate, de pildă, în lucrarea Introducere în sociologia emoţiilor. A călătorit şi a cercetat mult, a beneficiat de burse de studii în Suedia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Noua Zeelandă. Pe de altă parte, hobbyul său number one, motocicletele, l-a împins să colecţioneze un Harley Davidson şi un Ural Wolf, devenind un personaj important al comunităţii de bikeri din Bucureşti. Însă pentru că pasiunea pentru motoare şi demonul ştiinţific trebuiau să coexiste cumva, Gabriel Jderu a publicat prima carte de sociologie din domeniu, intitulată Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilităţii. Fragmente din lucrare au fost publicate şi în revista americană Journal of Sociology. Cartea este o premieră absolută în România, iar atunci când volumul a fost lansat aproximativ 250 de motociclişti au făcut coadă pentru a obţine un exemplar cu autograf.


Între altele, Gabriel Jderu va vorbi la Radio România Cultural despre această fabuloasă pasiune şi cultul dedicat „motoarelor”, care pentru unii s-a transformat într-o adevărată filosofie existenţială şi, mai cu seamă, într-un autentic stil de viaţă. Existenţa pe două roţi a devenit în multe cazuri semn al curajului, bucuriei de viaţă şi verticalităţii etice, iar relaţiile dintre motociclişti, transformaţi într-un trib cu norme, cutume şi ritualuri sociale, au la bază solidaritatea, fidelitatea şi devotamentul reciproc.

Foto Gabriel Jderu (din arhiva personală a invitatului), foto coperte (mulţumim Editurilor Polirom şi Tritonic).

Emisiunea înregistrată Născut în România, al cărei invitat este Gabriel Jderu, prof. univ. dr. în sociologie la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială o puteți asculta sâmbătă, 3 aprilie, între orele 16.00-16.30, la Radio România Cultural.

Realizator Valentin Protopopescu