Înscrieri la atelierele de creație din cadrul Festivalului PUPPETS OCCUPY STREET!
12 August 2018
Festivalul de muzică, artă medievală și folk ediția 2018
13 August 2018

Născut în România – Un loc de odihnă pentru toţi Regii României; Noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş invitat- arh. Augustin Ioan

Un loc de odihnă pentru toţi Regii României;

Noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş

 

Pe 13 august 2018, în cadrul ediţiei „Născut in România” vorbim cu arhitectul Augustin Ioan despre Catedrala arhiepiscopală de la Curtea de Argeş şi, mai ales, despre Noua Necropolă Regală unde a fost recent îngropat Regele Mihai I al României. Ediţia a fost întâia dată difuzată pe postul Radio România Cultural în 4 martie 2018.

În anul 2008, a avut loc prima discuţie a arhitectului pe această temă, cu Principesa Margareta şi Principele Radu. Regele Mihai şi-a dorit să aibe un loc de odihnă împreună cu strămoşii săi şi aşa a apărut ideea ridicării unei Noi Necropole la Curtea de Argeş. Mai mult decât atât, gândul de a-i aduce aici, la Curtea de Argeş, pe toţi membrii familiei regale, inclusiv copiii cuplului Ferdinand –Maria şi desigur, pe Regina Mamă Elena –încolţise mai demult în sufletul său.

Ansamblul arhitectural complex de la Curtea de Argeş, trebuia aşadar, să mai primească un nou locaş de cult pentru ceilalţi regi ai României. Problema era una cu mult mai complexă decât pare la o primă vedere. În Catedrala mare, zisă a meşterului Manole, cea refăcută de André Lecomte du Nouy ( în perioada 1875 -1880) la ordinul Regelui Carol I ca Necropolă sunt îngropate, două cupluri regale: Carol I cu Regina Elisabeta şi Regele Ferdinand cu Regina Maria. Spaţiul nu îngăduia mai multe morminte.

Din păcate deci, osemintele regelui Carol al II-lea stau încă, neîngropate, în aşteptare, pe o masă, într-o capelă din grădina mânăstirii.

La Palatul Elisabeta, Regele Mihai a văzut proiectul şi a spus -după prezentarea susţinută de arhitect în faţa sa a viitorului monument – referindu-se la cupolele de cupru cu aspect arămiu:  „Parcă sunt nişte cozonăcei”. Atmosfera,un pic încordată -căci subiectul din discuţie era evident, unul foarte delicat (locul de îngropăciune al Majestăţii Sale) – s-a destins dintr-o dată.

Amintirile arhitectului Augustin Ioan, apoi detalii referitoare la construcţia Noii Necropole şi la „mecanismul” care este în opinia invitatului nostru, biserica, toate acestea vor putea fi aflate urmărind convorbirea aflată sub auspiciile „Născut în România”.

Nou construita Necropolă Regală vine şi rotunjeşte exemplar, ansamblul arhitectural de la Curtea de Argeş, construit  strat peste strat, de-alungul veacurilor.

 

Realizator Roxana Păsculescu