SAVANTGARDE #59
22 March 2019
Invitaţie la Muzeu!
25 March 2019

Neonicotinoidele, insecticide folosite în agricultură omoară albinele

Apicultorii sunt îngrijorați pentu că albinele mor din pricina insecticidelor de tip neonicotinoide, folosite în agricultură. 

Agricultorii declară că analizele făcute pe plantele mature nu prezintă remanență a insecticidelor cu care sunt tratate semințele, deci nu neonicotinoidele sunt cauza morții albinelor.

Săptămâna trecută la sediul Academiei de Științe Agricole și Silvice a avut loc o conferință de presă, care a prezentat un sistem de monitorizare și cuantificare a efectelor insecticiedlor neonicotinoide asupra populațiilor de albine.

În anul 1985, o cunoscută firmă farmaceutică din Germania brevetează primul produs neonicotinoid. În anul 2000 mai apar încă 2 astfel de substanțe insecticide cu care se tratează semințele de porumb, floarea soarelui și rapiță, pentru ca micile plante care apar din semințe să nu fie devorate de insecte. Insecticidele s-au bucurat de un mare succes, fiind folosite de agricultorii din  peste 120 de țări.

Cu timpul, însă apicultorii au arătat că, deși acest insecticid se aplică pe semințe și nu pe planta matură, înflorită, albinele sunt afectate de remanența acestor substanțe toxice și că populațiile de albine din Europa se împuținează. Ca urmare, în anul 2013 Uniunea Europeană limitează anumite neonicotinoide iar în 2018 se interzice utilizarea lor ca insecticid în tratarea semințelor de porumb, rapiță și floarea soarelui. 

Interviuri cu: Carmen Mincia seful laboratorului de ecotoxicologie din cadrul Institutului de Protecție a Plantelor București și Constantin Dobrescu vicepreședinte al federației Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS.