Cu sprijinul ICR Istanbul, Paul Negoescu şi Alexandru Papadopol – gata să cucerească cinefilii din Salonic
10 November 2016
‘Taramul din Globul Fermecat’ se deschide pentru cei mici – primul spectacol al teatrului Apollo 111
10 November 2016

No Man’s Land’, una din cele mai premiate povești ale cinematografului, din 12 noiembrie pe scena TNB!

Într-o lume măcinată de terorism și războaie, condusă de organizații globale și dependentă de mass-media, Teatrul Național din București aduce în scenă, cu o redutabilă echipă de creatori, una din cele mai premiate povești ale cinematografului contemporan, ‘No Man’s Land’ de Danis Tanovic.

Regizor, scenarist, producător și profesor, bosniacul Danis Tanovic lansa, în 2001, pe ecranele lumii, un strigăt sfâșietor de durere și însingurare, născut dintr-un război civil absurd și nemilos, cel dintre Bosnia și Herțegovina, între 1992-1993. Oameni care până mai ieri stăteau la aceeași masă, ca într-o adevărată familie, împărțind bucuriile, durerile și sărbătorile împreună, au devenit inamici, antrenați într-o dispută etnică aprigă și sângeroasă.

El însuși martor al acestor episoade sfâșietoare, ca tânăr artist, cu studiile încă neterminate, Danis Tanovic a imortalizat pe pelicula, împreună cu o echipă de documentariști, imagini cutremurătoare. Peste câțiva ani, debutul lui regizoral avea să pornească din craterul acestei experiențe fierbinți. Și avea să fie ‘No Man’s Land’! Unul din cele mai premiate filme, cu 42 de recunoașteri naționale și internaționale, între care amintim, din perioada 2001 și 2002: Cannes — Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și Premiul Cesar pentru cel mai bun film de debut.

Bazată pe o intrigă inteligentă și o descriere realistă, pigmentată cu umor negru și ironie, povestea lui Tanovic refuză să arate cu degetul vinovații conflictului din Balcani. Ca într-o joacă de-a șoarecele și pisica între frați, extrem de dură însă, autorul le dă dreptate când unora, când celorlalți.

Piesa pe care o veți vedea pe scena Teatrului Național din București reprezintă o dramatizare a filmului ‘No Man’s Land’ realizată de regizorul spectacolului, Alexander Morfov.

‘No Man’s Land’ este o poveste de viață și de moarte, o încleștare dureroasă între sârbi și bosniaci, asistați de forțe pacifiste, a căror reacție, când nu este inutilă, este oricum mult prea detașată.

Veți urmări scene deosebit de impresionante, în care viața unui om atârnă de un … fir. Mai exact, de sârma care pregătește bomba să explodeze. Tensiunile sunt maxime. Cruzimea nu mai cunoaște limite, iar pornirile violente au scăpat de sub control și fac ravagii.

Încrâncenarea momentului este redată prin confruntarea dintre doi bosniaci (Ciki și Cera) și un june recrut, sârb (Nino), toți trei captivi într-o văgăună, undeva la granița dintre cele două armate. O bombă poate să explodeze în orice clipă, cu consecințe imprevizibile. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

Bazat pe un scenariu scris de un bosniac, cu un regizor bulgar și o distribuție românească, ‘No Man’s Land’ de la TNB este nu numai o parabolă despre război, ci și despre deșertăciunea vieții și a naturii umane.

Primele reprezentații: 12 noiembrie (ora 20.00) și 13 noiembrie (ora 19.00). Premiera va avea loc în zilele de 16 și 17 noiembrie, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național din București. Sunteți așteptați în ‘No Man’s Land’!

‘No Man’s Land’

de Danis Tanovic

Traducerea: Andrei Marinescu

Regia, adaptarea și ilustrație muzicală: Alexander Morfov

Decorul: Nikola Toromanov

Costumele: Andrada Chiriac

Light design: Chris Jaeger

Lupte scenice: Attila Nemeș

Video: Andrei Florea

Distribuția

Cera – MIHAI CĂLIN

Ciki – RICHARD BOVNOCZKI

Nino – CIPRIAN NICULA

Rambo / Generalul Schwartz –  MARCELO S. COBZARIU

Sergentul Marchand – RAREȘ FLORIN STOICA

Căpitanul Dubois – MIHAI MUNTENIȚĂ

Pierre, soldat UNPROFOR – IONUȚ TOADER

Georges, soldat UNPROFOR – ANDREI ATABAY

Mile, ofițer sârb – DENIS HANGANU

Bosko, soldat sârb – VITALIE BICHIR

Celo, ofițer bosniac – EDUARD ADAM

Emir, soldat bosniac – MĂDĂLIN MANDIN

Mirza, soldat bosniac – ADRIAN IOSIF POP

Sergentul Müller, genist – GEORGE PIȘTEREANU

Jane Livingstone , reporter CNN – ALEXANDRA SĂLCEANU / AYLIN CADÎR

Martha – FULVIA FOLOSEA

Soldați / reporteri: NICOLAE DUMITRU, AUREL UNGUREANU, IONUȚ NICOLAE, SILVIU NEGULETE