VOCILE MEMORIEI – Virgil Ierunca, una dintre vocile inconfundabile ale postului de Radio Europa Libera.
6 October 2016
Muzeul National de Istorie va intra într-un proces de restaurare
8 October 2016

NOBEL 2016: Președintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace

Președintele columbian Juan Manuel Santos a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace pentru acordul încheiat cu gherila marxistă Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), care riscă totuși să nu poată fi aplicat din cauza respingerii sale de către alegătorii columbieni, informează agențiile de presă internaționale.

‘Există un pericol real ca procesul de pace să se întrerupă și să se reia războiul civil’ ceea ce ‘face încă și mai presantă respectarea încetării focului de către părțile conduse de președintele Santos și de liderul gherilei FARC, Rodrigo Londono’, a declarat președinta Comitetului Nobel norvegian, Kaci Kullmann Five.

Acordul a fost respins la limită de populația columbiană duminică, dar ‘faptul că majoritatea votanților a spus ‘nu’ acordului de pace nu înseamnă neapărat că procesul de pace este mort’, a adăugat ea. ‘Referendumul nu a fost un vot pentru sau împotriva păcii’, a adăugat ea.

Majoritatea alegătorilor columbieni au respins acordul semnat la 26 septembrie de președintele Santos și de liderul FARC, Rodrigo Londono, mai cunoscut sub numele de război Timoleon Jiménez sau Timoșenko, la finalul a patru ani de negocieri de pace în Cuba.

‘Nu este anormal ca alegerea pentru Premiul Nobel pentru Pace să fie contestată. Scopul nostru este de a răsplăti munca depusă, de a onora toate părțile angrenate în conflict’, a mai spus Kaci Kullmann Five.

‘Există motive puternice… să-l aducem în lumina reflectoarelor pe președinte însuși’, a mai spus Președinta Comitetului Nobel norvegian.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Cvartetului pentru dialog național tunisian, actori ai societății civile care au permis salvarea tranziției democratice în Tunisia.

Premiul, care constă într-o medalie de aur, o diplomă și un cec de 8 milioane de coroane suedeze (circa 831.000 de euro), este înmânat la Oslo, la 10 decembrie, dată aniversară a morții fondatorului său, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).

Sursa: AGERPRES