Lansarea volumului „Cum se distrau românii odinioară” de Adrian Majuru în noua colecție „Istorii urbane”, la Editura Corint
9 October 2019
Andreas Jungwirth – „ce literatură (mai) scriem pentru copii şi adolescenţi?” Turneu de întâlniri literare cu profesionişti şi publicul tânăr la Timişoara şi Bucureşti
10 October 2019

Nominalizările la Premiile Sofia Nădejde vor fi anunţate mâine dimineaţă, în direct, în emisiunea Espresso

Elena Vladareanu va face anunţul şi tot ea va vorbi despre femei şi feminism în literatură şi artă, răspunzând intrebărilor lui Gilea George. 

Anul acesta, pentru a doua ediție a Premiilor Sofia Nădejde, au intrat în atenția juriului cărți de proză și poezie apărute în perioada decembrie 2018-septembrie 2019, urmând ca volumele apărute după 1 septembrie să intre în competiție la ediția de anul viitor a Premiilor.

Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt: poezie, proză, debut poezie, debut proză. Tot mâine, va fi anunțat Premiul scena.ro pentru Dramaturgie și Premiul Special pentru Inovație și Contribuții Deosebite Aduse Literaturii.

Din juriul acestei ediții a Premiilor Sofia Nădejde fac parte: Adriana Stan, Andreea Grinea Mironescu, Bogdan Cosa, Cosmin Ciotloș, Graţiela Benga-Ţuţuianu, Mihai Iovanel.

Premiile vor fi acordate în cadrul unei gale care va avea loc pe 11 noiembrie, începând cu 18.30, la Rezidența BRD Scena9.

La prima ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei Cărțile Beatitudine (eseu politic) de Cosmina Moroșan, Nemira, 2017, Fontana di Trevi de Gabriela Adameșteanu, Polirom, 2018, KOMMOS. Procesiune pentru histerectomie de Iuliana Lungu, frACTalia, 2018 și Un cal într-o mare de lebede de Raluca Nagy, Nemira, 2018 au fost desemnate câștigătoare.

Numele ales pentru această Gală a Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei este un semn de apreciere adus unei figuri importante a culturii române, Sofia Nădejde. Un nume care, din păcate, este aproape necunoscut, și nu doar în rândul elevilor și al elevelor, pentru care ar putea fi un model fascinant, dar și în rândul lumii artistice și culturale. Sofia Nădeje a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Alegerea acestui nume este totodată și un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nădejde merită și trebuie descoperită, la fel și literatura scrisă de femei și contribuția scriitoarelor la dezvoltarea literaturii române merită să fie descoperite și valorizate.

Gala Premiilor Sofia Nădejde este un proiect al Asociației Art No More.