Ion Cantacuzino – cercetătorul care a răpus holera
16 January 2017
Singurul dispozitiv pentru radiografierea obiectelor de patrimoniu se află la Institutul de Optoelectronică INOE 2000
16 January 2017

O călătorie călare

Călăritul este considerat unul dintre cele mai nobile sporturi, iar acest lucru nu poate fi negat, mai ales dacă luăm în considerare animalele implicate. Caii, căci despre ei este vorba, au fost întotdeauna în sfera de interes a oamenilor, încă din vremea când erau folosiţi ca mijloc de transport, iar mai apoi ca ajutor la treburile câmpului, înainte ca industrializarea să îşi spună cuvântul, şi până astăzi când a fi crescător de cai sau pasionat este foarte costisitor. Un alt domeniu în care au fost de folos oamenilor a fost unul nu tocmai nobil, războiul, pe care omul l-a purtat tot călare.

Astăzi importanţa acestui animal în gospodării a scăzut, fiind înlocuit de utilaje profesionale capabile să facă faţă provocării muncilor câmpului, cu mai puţine resurse materiale, însă fără a putea să înlocuiască legătura formată între stăpân şi animal. Sunt sigură că fiecare dintre noi a interacţionat măcar o dată cu un cal, iar dacă nu a făcut-o până acum, trebuie doar să-şi găsească timp, pentru că, din fericire, centrele de echitaţie sunt în plină dezvoltare, oferindu-ne varietate.

Ce trebuie să faceţi este doar să căutaţi un centru apropiat de localitatea în care locuiţi şi să mergeţi în vizită, nu înainte de a face programare. Numai în jurul Bucureştiului se găsesc mai bine de 10 astfel de centre, iar preţurile pornesc de la 50 de lei pe şedinţă, însă pot creşte în funcţie de facilităţile oferite.

Dacă doar doriţi să asistaţi la curse de cai, ca în secolul trecut, cu regret vă anunţăm că unicul hipodrom din România, cel de la Ploieşti, renovat din bani publici şi inaugurat la sfârşitul acestui an, a fost din nou închis pentru că nu se încadra standardelor. Ce ne rămâne de făcut este să apelăm la cluburile particulare, să aşteptăm redeschiderea hipodromului, poate şi  prima cursă, sau de ce nu, să luăm la pas satele din preajma marilor oraşe, acolo unde cu siguranţă vom găsi un căluţ înhămat şi gata de treabă. Dar dacă tot suntem în plină iarnă, ne putem gândi şi la o plimbare cu sania trasă de cai, parcă şi vezi un peisaj de poveste, auzi clopoţeii de la gâtul celui ce te poartă pe uliţele unui sat de munte.

Zgăvîrdici Emma