Un roman tulburător despre maturizare
2 September 2022
Poate că povestirea în sine nici nu contează
16 September 2022

O scriere captivantă

 

DeSales Harrison este profesor la un Colegiu din Ohio și predă Creative Writting. ”Adâncuri sălbatice”, primul său roman a văzut lumina tiparului în anul 2018. Un an mai târziu apărea deja la Editura Rao. Romanul este un thriller psihologic, ”cu puternic impact emoțional”, așa cum îl declară o cronică în Daily Mail.

Personajul principal este un psihanalist căruia îi moare o pacientă. Acesta este declicul povestirii, începutul derulării unor evenimente care prevestesc viitorul prin readucerea în discuție a unor momente din trecut. Nimic nu este simplu și nimic nu este ușor de înțeles. Un poem trimis de pacientă doctorului ei, ascunde mărturisirea fatală. Priviri insistente, dialoguri despre credință și iubire, câteodată purtate în franceză, trăiri paroxistice, cine tardive, gustări sporadice și multe altele se decupează cu eleganță din acest roman care atrage cititorul și îl ține captiv în derularea povestirii.

În peste 300 de pagini se împletesc vieți problematice, se țes relații, se dezvăluie psihologii într-un tumult extraordinar. Fiecare pasaj își descoperă farmecul său, printr-o scriere încărcată de substanță, de informație și emoție.

Ritmul cărții se modifică din când în când, în funcție de ceea ce autorul vrea să transmită. Uneori, frazele sunt scurte și în aparență seci, căci sunt la obiect, alteori, abundența de metafore este covârșitoare. Pe cât de repede se citesc anumite fragmente de text, pe atât de mult ești invitat să rămâi, să staționezi asupra altora care te îmbie la trăiri intense și eventual, la meditație.

O altă perspectivă asupra cărții o poți avea, concentrându-te asupra relațiilor de rudenie, înțelegând ce poate însemna o familie, prietenia și iubirea.

Romanul ”Adâncuri sălbatice” semnată DeSales Harrison te rupe complet de cotidian, emoționându-te.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu