Un concert de jazz ca un foc de artificii – Dusha Connection (Austria) Cluj-Napoca, Sala Radio, ora 20.00
5 April 2019
Arte frumoase: câteva cronici de artă şi un dialog cu Frantisek Zachoval
6 April 2019

O seară de operă la Muzeul Hărților. Bis!

În urma succesului ediției din februarie a „Cartografiilor sonore”, când publicul a primit o invitație inedită de a asculta un concert de operă în saloanele cochete ale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, penultimul eveniment al Stagiunii din acest sezon reface invitația printr-un nou program inspirat de o hartă aleasă din colecțiile muzeului unic în România.

Marți, 9 aprilie, de la ora 18:00, programul concertului va fi alcătuit din arii de operă, arii de oratorii, lieduri și lucrări românești ce for putea fi ascultate și altfel, în spațiul primitor al Muzeului Hărților. Vor concerta: Sandra Eliza Bărănescu,  Andreea Plopeanu,  Andreea Brăilă, Bogdana Iliescu, Ana Elena Ciobanu, acompaniate la pian de Marta-Claudia Tudor.

Evenimentul va avea loc în saloanele muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hărților (locurile fiind limitate), la această adresă: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-charte-von-der-moldau-und-walachey/

Acest eveniment face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR pentru a celebra Centenarul Marii Uniri alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului, precum și alături de artiști aflați în plină afirmare, un proiect finanțat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Programul variat al concertului va cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, George Frideric Händel, Antonio Vivaldi, Gaetano Donizetti, Gabriel Faure, Antonín Dvorák, Charles Gounod, Tiberiu Brediceanu și George Ștefănescu.

Va fi adusă în atenția publicului Harta Moldovei și a Valahiei, editată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, într-o epocă în care muzica de operă se afla în plină dezvoltare. Lucrarea cartografică ce urmează a fi prezentată se distinge prin modernitatea sa, la alcătuirea acesteia ținându-se seama preponderent de datele științifice și înregistrările la fața locului.

Harta care a inspirat acest concert se intitulează Charte von der Moldau und Walachey și a fost publicată de cartograful german Franz Ludwig Güssefeld în anul 1785.

În secolul al XVIII-lea, cartografia se bazează tot mai mult pe date ştiinţifice, iar hărţile sunt elaborate în urma unor măsurători topografice din ce în ce mai precise. Este şi cazul acestei hărţi a Moldovei şi Valahiei, întocmită pe baza descrierilor, cercetărilor şi măsurătorilor la faţa locului, întreprinse de cartografi ruşi, germani şi austrieci. Cele două teritorii sunt prezentate amănunţit – cu împărţire administrativă, graniţe, fortificaţii, localităţi, drumuri etc. – iar acurateţea reprezentării cartografice depăşeşte alte hărţi contemporane.

Mai multe detalii despre istoria acestei hărți vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”

Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.