Bilet de îmbarcare spre… Tulcea şi apoi către Olanda, la Amsterdam
6 October 2018
AMSTERDAM – 1
6 October 2018

OLANDA

Olanda este, în limba locuitorilor săi: Nederland – adică Ţara de Jos. Multe regiuni se află sub nivelul mării sau doar la câţiva metri deasupra lui, iar o mare parte din teritoriul ţării au fost răpite apelor şi drenate. În urma acestor activităţi au rămas porţiuni de uscat pe care se practică intens agricultura, favorizată de solurile aluviale fertile.

Regatul Ţărilor de Jos a fost cândva una dintre principalele puteri maritime şi coloniale ale lumii. Olanda şi-a menţinut până în prezent statutul de monarhie şi a rămas o ţară a navigaţiei.

 

* * *

În 1568, a început războiul dintre Ţările de Jos şi Spania, care a durat 80 de ani. Sub conducerea lui Maurice de Orania, provinciile nordice ale ţării s-au ridicat împotriva coroanei spaniole, în timp ce provinciile sudice (Belgia de astăzi) au rămas supuse acesteia chiar şi după semnarea Tratatului de Pace de la Westfalia, în 1648.

Datorită flotei sale uriaşe, olandezii nu numai că au reuşit să ţină piept puternicei Spanii, în secolul XVII, dar au şi cucerit numeroase colonii maritime. Ei au descoperit teritoriile Indoneziei şi Surinamului, au ajuns până în Insulele din Marea Caraibe şi chiar până în America de Nord. În 1626, au înfiinţat pe coasta Americii de Nord, noul Amsterdam, adică oraşul New York de astăzi.

Dar Olanda şi-a dobândit faima nu doar datorită războaielor şi a dezvoltării comerciale, ci şi prin artiştii şi gânditorii săi. Perioada cuprinsă între secolul XV şi secolul XVII, reprezintă apogeul culturii olandeze. Oraşele bogate s-au transformat în principalele centre artistice: Amsterdam, Utrecht, Haga sau Rotterdam. Unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Umanismului este Erasmus din Rotterdam. Tot în Olanda s-au născut şi câţiva dintre cei mai de seamă pictori europeni: Hieronymus Boch, Jacob van Ruysdael, Rembrandt şi Vermeer.

 

* * *

 

Turistul care ajunge în Olanda, trebuie să mai ştie că fotbalul din această ţară este foarte bine cotat, începând cu anii 1970. De exemplu, Ajax Amsterdam este unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume, ce face parte din cercul select al celor care au primit dreptul de a păstra trofeul Cupei Campionilor Europeni, după ce a câştigat competiţia de trei ori consecutiv.