Stresul din Ajunul Sărbătorilor de Crăciun poate fi evitat!
27 November 2018
Bulletin Cosmic – InSight a amartizat
28 November 2018

Our Nature – rezidențe artistice în 6 institute de cercetare din Trieste

Expoziția Our Nature încheie programul de rezidență a artiștilor Floriama Cândea (București), Tudor Ciurescu (București), George Crângașu (Cluj-Napoca), Catrinel Săbăciag (Cluj-Napoca), Marius Jurca (Timișoara) și Livia Mateiaș  (Timișoara).

Timp de două săptămâni au trăit împreună în Trieste, explorând conexiunile dintre artă, tehnologie și știință. Cei 6 artiști români, beneficiari ai programului de rezidență, au colaborat cu cercetători din institute de cercetare avansată pentru a deprinde cunostințe din astrofizică, biotehnologie, spectromicroscopie, geofizică, genetică și știinte marine, informații care se vor reflecta în lucrările realizate.

Programul complex al rezidenței a urmărit dezvoltarea unei legături dintre artiști români și cercetători din culturi și domenii diferite. În institutele de cercetare vizitate, artiștii au avut acces la o informație științifică avansată și actuală completată cu numeroase întrebări, dezbateri consistente, curiozități precum și oportunitatea de a testa echipamente specializate, dealtfel greu accesibile în mod uzual.

Institute partenere ale programului:

SISSA Internațional School for Advanced Studies

Elettra Sincotrone Trieste

ICTP Internațional Center for Theoretical Physics

OGS Național Institute of Oceanography

ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology

OGS Național Institute of Applied Geophysics

Tema OUR NATURE s-a reflectat atât în conversațiile susținute cu artiști locali la Trieste Contemporanea sau Invisible Cities dar și în peisajul carstic al regiunii Friuli Venezia Giulia, aflat între Marea Adriatică și granița cu Slovenia, loc unde am parcurs peșterile Škocjan.

OUR NATURE reprezintă prima tema curatorială a seriei de rezidențe art&science organizate de Scientifica. Încadrate sub umbrela Pro-ESOF2020 (European Science Open Forum 2020) rezidențele art&science au scopul de a construi o punte de colaborare între artiști și cercetători din Europa Centrală și de Est și de a poziționa artistul ca nou interpret al informației științifice, făcând posibilă translatarea unor concepte rigide în creații și expresii artistice.

Reportaj: Interviuri cu Miruna Amza – fondatoarea Asociației Scientifica, Paola Rodari – comunicator de știință, Marius Mornea – responsabil cu  dezvoltarea strategică a Asociației Scientifica, Floriama Cândea – artist Vizual, Marius Jurca – artist, Livia Mateiaș – artist vizual.