Consum energetic spre zero și aplicații ale inteligenței artificiale în construcții și instalații, printre temele conferinței globale CLIMA 2019 care debutează duminică la București
24 May 2019
DEPRESIA LA COPII
28 May 2019

PADI – ”chip”-ul românesc pentru JUICE, misiunea spațială europeană care va ajunge pe Jupiter

Dr. Mircea Ciobanu, inginer la Institutul de Științe Spațiale este autorul unui ”chip” care intră în construcția unui spectrometru de masă, dispozitiv cu care va fi dotată misiunea spațială JUICE a Agenției Spațiale Europene, planificată să se lanseze în anul 2022.

Spectrometrul din alcătuirea căruia face parte ”chipul” românesc, va detecta natura particulelor de radiație cosmică de pe traseul pănă la Jupiter dar și din centura magnetometrică a planetei roșii. 

”Chipul” a trecut prin 10 variante, din ce în ce mai rafinate, până s-a ajuns la această variantă finală care a absolvit cu brio teste de anduranță care au mimat condițiile extreme prin care vor trece dispozitivele în călătoria lor de 7 ani, pe traseul de la Pământ la Jupiter.

Mircea Ciobanu împreună cu  Marin Sâmpăleanu sunt cei doi ingineri electroniști care au construit primul magnetometru spațial de concepție românească, care a dotat 3 misiuni spațiale sovietice din programul Intercosmos.

Interviu cu dr. ing. Mircea Ciobanu, cercetător la Institutul de Științe Spațiale.

Realizator Mihaela Ghiță

Exploring Jupiter. 

Credit: Spacecraft: ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR