Cafeneaua de ştiinţă – De-a arhitectura sau cum să ”Construim prin educaţie”
2 December 2019
Primul heliport medical în terasă din București a fost inaugurat azi
3 December 2019

Pastila antistres – „BURNOUT” – Boala luptătorului

Burnout-ul este unul dintre pericolele din viață persoanelor cu performanțe înalte a căror personalitate este marcată de sloganul “Eu pot face totul!”. Aceste persoane sunt adesea atât de pasionate de ceea ce fac, că au tendința să ignore faptul că lucrează foarte multe ore, asumându-și sarcini de lucru extrem de grele și punând o presiune enormă asupra lor. Aceste persoane țintesc permanent standardele asociate cu excelența.

Dar ce este burnout? Burnout este o stare de stres cronic, care conduce la epuizarea fizică și emoțională. Când vă aflați în burnout nu mai puteți funcționa eficient la nivel personal și profesional. Termenii “epuizare” și “uzura” sunt cel mai frecvent asociați cu burnout-ul. 

Conceptul a fost folosit pentru prima data de Bradley (1969) și a fost asociat cu persoanele cărora le place să se lupte, expresia asociată fiind de “boala luptătorului”. Cauzele fenomenului se afla în unele dintre trăsăturile individuale ale oamenilor, în imaginea de sine idealizată a acestora, în auto percepția lor ca fiind competenți, carismatici, dinamici, dar care, cu timpul, pe măsura ce constată ca obiectivele propuse devin aproape imposibil de atins, clachează, își pierd încrederea în sine și se înstrăinează de ei înșiși. 

Recomandarea din cadrul „Pastilei” de azi este cartea Burnout. Strategii pentru prevenirea epuizării profesionale – Autor: Jörg FenglerCarte vă oferă 25 de măsuri eficiente și ușor de aplicat pentru o profilaxie, la nivel individual, a epuizării cronice, practicabile oricând și în orice condiții ca tehnicile de prevenție a burnout-ului.

Rubrică realizată de Roxana Alexandra POPA Psiholog clinician & Psihoterapeut cognitiv comportamental  și coordonată de Mihaela Ghiță