Dimensiunea științifică a artei: Monica Dinu – IPERION HS – promovează știința patrimoniului
20 April 2021
Știința 360 –  20 aprilie 2021 – NASA face din nou istorie: zborurile interplanetare sunt posibile!
20 April 2021

Pastila antistres: ”Curățenia” minții la ceas de sărbătoare

 

„Bucură-te de lucrurile mărunte căci, într-o zi, ai putea să-ți dai seama că acestea au fost cu adevărat mărețe” –  Robert Brault

Odată cu venirea primăverii privirile ni se îndreptă către Sărbătoarea Paștelui și freamătul pregătirilor legate de acest eveniment. Ne dorim o casă curată și prin urmare începem de obicei cu scosul de prin dulapuri. Rămân necurățate mintea și sufletul nostru…

Prin urmare vă invit să luați o mica pauză de la vârtejul în care v-ați angajat curățând lumea din planul fizic și vă propun să intrați cu sau fără aspirator în gândurile și emoțiile voastre, într-un proces de sortare, simplificare, raționalizare, organizare și depozitare. 

Vă propun drept inspirație următoarele domenii:

1.      Gândurile negative –  Încercați cu putere raționalizarea lor și atunci când apar întrebați-vă: „Este credibil acest gând?” – și daca răspunsul este NU – Aruncați-l la gunoi fără mila și definitiv! 

2.      Emoțiile negative – Cu toate că sunt considerate drept un „sabotor interior” ne petrecem cu bună știință o parte din viață cu ele. Frica, tristețea, rușinea, mânia, dezgustul, vinovăția, invidia, gelozia – sunt prietenele  noastre uneori. Imaginați-vă o singură zi din viață voastră fără ele… cum ar fi? Aruncă-le la gunoi fără mila și definitiv!

3.      Comportamentele inutile și consumatoare de timp! Pentru aceasta, identificați-vă comportamentele, analizați-le și evaluați rezultatele. Apoi aplicați principiul ca și în cazul educări copiilor „Premiază comportamentul pozitiv și ignora-l pe cel negativ”. Cu timpul – comportamentul negativ intra in extincție… Prin urmare – insist să vă premiați cu o prăjitura, o carte, un cadou cât de mic atunci când reușiți să realizați ceva ce chiar vă aduce „în casă” un comportament nou si fezabil.

4.      Persoanele toxice! Considerați că viața voastră ar putea fi mai frumoasă fără persoanele critice și manipulatoare, fără persoanele care se victimizează și trăiesc într-o lume mult prea neagră? V-am direcționat doar către câteva categorii, dar de voi depinde ce alegeți astfel încât să vă construiți propria fericire. Prin urmare identificați-le… și imaginați-vă viața fără ele? Apoi folosiți un „aspirator”.

Cam atât!

Mă opresc aici si va propun acum să începeți curățenia în lumea materiala experimentând o stare de prezență – respectiv SUNT CONECTAT/Ă CU CEEA CE FAC, încercând să vă bucurați de ceea ce faceți – dat fiind că o faceți pentru dumneavoastra și cei dragi dumneavoastră și cu o atitudine pozitivă și plină de entuziasm – să recunoaștem – ESTE SARBATOARE!

Recomandarea zilei este cartea Mariei Kondo – Magia ordinii –  o senzațională metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa, aplicând trei principii de bază: simplifică, organizează și depozitează. Metoda KonMari nu îți va transforma doar spațiul de locuit. După ce ai făcut ordine în casă, vei constata că întreaga ta viata se va schimba. 

Sărbători fericite!

 

Roxana Alexandra POPA – Psiholog Clinician si Psihoterapeut

Rubrică coordonată de Mihaela GHIȚĂ