Știința 360 – 11 ianuarie 2021 – #raportuldegarda 
11 January 2022
Dimensiunea științifică a artei: Marius Iancu – Orhideele din Ținutul Buzăului – Papucul Doamnei, regina orhideelor din România.Ep. 3
12 January 2022

Pastila antistres – Dușmanul din farfuria cu mâncarea sănătoasă

 

Te invit astăzi să vorbim despre ortorexie!

Ortorexia este un tip de tulburare care se caracterizează prin obiceiuri alimentare sănătoase care au fost duse la un nivel periculos pentru sănătate. Deși nu este recunoscută oficial în Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică al Tulburărilor Mintale (DSM-5), gradul de conștientizare cu privire la incidența ortorexie este în creștere. Termenul „ortorexie” a fost introdus in 1997 de către Steven Bratman și înseamnă o obsesie pentru o alimentație excesiv „adecvată” sau excesiv „sănătoasă”.

  • …….

E important de știut că ortorexia poate începe ca o dietă în care o persoană încearcă să devină mai sănătoasă în obiceiurile sale alimentare, dar există riscul ca această dietă să se transforme rapid în comportament periculos. Prin urmare, apelarea la un specialist și un control periodic de sănătate sunt recomandări de a te hrănii sănătos și care te poate menține într-o zona de viață rațională și cu sens.

O zi frumoasa! Cu bune!

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician & Psihoterapeut 

https://authenticmind.ro/ 

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

Bibliografie

https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/other/orthorexia

Orthorexia nervosa – Wikipedia

 

Rubrică coordonată de Mihaela Ghiță