Bucharest Photofest la Muzeul Național al Țăranului Român 1 – 9 octombrie 2022
29 September 2022
Turneul Național Violoncellissimo începe vineri (30 septembrie) la Oradea
30 September 2022

Peste 300 de fragmente din filme cu si despre artisti surprinse in LIVE, instalatia de arta video a artistului Alex Manea

Intre 30 septembrie si 2 octombrie, in cadrul Noptii Albe a Galeriilor, va putea fi vizitata in sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Arta Recenta (B-dul Primaverii nr. 15, Bucuresti) LIVE, instalatia de arta video realizata de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combina cele doua mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala si filmele. Lucrarea dureaza 8 ore si 46 de minute si serveste drept o adevarata istorie a artistilor reali si fictivi surprinsi la lucru in diverse productii cinematografice. Instalatia poate fi vazuta intre orele 14:00 – 22:45 iar accesul publicul este liber.

„Live” reprezinta prima lucrare video realizata de Alex Manea si este realizata in peste cinci ani dedicati cautarii, cercetarii, procurarii si vizionarii a peste 700 de filme care trateaza intr-o forma sau alta artele vizuale. in aceasta perioada a fost alcatuita probabil cea mai cuprinzatoare lista de acest gen de filme din lume, ce au declansat nevoia artistului de a impartasi cumva publicului experienta traita de el pe parcursul acestei calatorii. Lucrarea este compusa din peste 300 de fragmente din aceste filme, in care un artist este in actiune, care sunt montate impreuna in ordine cronologica, in functie de data de lansare corespunzatoare fiecarui film.

Rezultatul este o instalatie de arta video, care dureaza 8 ore si 46 de minute, in care artistul a vrut sa faca extraordinar de vizibila diferenta dintre un film realizat dupa toate standardele cinematografice si o instalatie de arta cat mai autentica – astfel, toate fragmentele sunt diferite in ceea ce priveste calitatea imaginii, nivelul si calitatea sunetului si multe altele.

Cred ca acest film este destinat oricui, dar mai ales artistilor si persoanelor implicate in mod direct in lumea artelor vizuale si ca fiecare artist vizual ar trebui sa vada aceasta instalatie. Suntem influentati in primul rand de catre alti artisti – de lucrari pe care le-am admirat sau pur si simplu peste care am dat din intamplare. Asa ca mi-am propus ca, prin aceasta instalatie, sa dau acces intr-un interval de timp relativ scurt,la vizionarea si analizarea unui volum major de scene care prezinta artisti reali si fictivi aflati la lucru, cu tot ce tine de tehnicile, trairile, impulsurile si pornirile lor. ”, povesteste Alex Manea.

Practica de arta conceptuala a lui Alex Manea se angajeaza in a-si prezenta temele de interes in forme intrigante si convingatoare din punct de vedere estetic si fiecare lucrare pe care o realizeaza are menirea de a impinge privitorul spre reactie si reflectie asupra pozitiei sale in raport cu opera de arta si cu lumea.

Alex Manea (Romania, n. 1988) este un artist vizual din Bucuresti, Romania. Opera sa se invarte in jurul ideii ca fiecare piesa de arta ar trebui sa prezinte un mesaj puternic destinatarului si, in mod ideal, sa-l impinga sa reactioneze intr-un fel sau altul la subiectul lucrarii. De aceea, majoritatea compozitiilor sale pleaca de la chestiuni legate de preocupari sociale majore.

https://www.instagram.com/alexmaneaart/

https://www.alexmaneaart.com/