NeoNlitic 2.0, între 14 – 28 noiembrie la Muzeul Național de Istorie din București
9 November 2020
Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Bătălia pentru Casa Albă. Desfășurare, rezultate, perspective. Invitat, prof. Sorin Antohi
10 November 2020

Piața Revoluției – 1.166 de flori sunt “aprinse” în memoria victimelor din 1989

Până pe 15 noiembrie, pe spaţiul verde de lângă Biserica Kretzulescu, lângă statuia lui Corneliu Coposu, se vor vedea 1166 de cale artificiale, aprinse în fiecare noapte în memoria victimelor Revoluţiei. Proiectul „Infografia Inocenţei” lansează o invitație la reflectare chiar din mijlocul oraşului.

Instalaţia a fost concepută de Răzvan Pascu, fost publicitar şi actual director de creaţie al festivalului Amural, şi  vorbește și despre speranța unui „mai bine” la care generațiile de după ’89 au lucrat constant. „Oare am putea să revedem acest moment definitor ca pe o sărbătoare, ca pe o sursă de energie socială? Am putea să trasăm un ghid de lumină din idealurile eroilor revoluționari, un câmp de flori care să ne îndrume pașii? Memoria Revoluţiei de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanţe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamaţia de la Timişoara… dar mai ştim care sunt ele? Mai ştim ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Ştim numărul eroilor, dar mai ştim lupta lor, optimismul şi inocenţa lor?”, astfel descrie Răzvan Pascu demersul său.

Asociația Funky Citizens, împreună cu partenerii săi (Asociația București, Centrul Cultural Expo Arte și H3) și cu ajutorul câtorva voluntari generoși au „plantat” cele 1166 de cale, câte una pentru fiecare erou ucis în Revoluția din 1989.

Cosmin Pojonaru, director de comunicare Funky Citizens: „Ne-am propus să facem, printre altele, şi un pic de educaţie civică, dar şi un pic de memorializare, de istorie recentă. Avem un site, MuzeulComunismului.ro şi poţi găsi acolo mult mai multe materiale super interesante. Poze de tip „atunci şi acum” din Bucureşti, un apartament redecorat în stilul anilor 80, vă las pe voi să descoperiţi.”

Instalația face parte din proiectul „Caravana 80east”. Mai multe informații despre cronologia zilelor revoluției se găsesc pe site-ul www.decembrie89.ro, realizat alături de partenerii de la asociația Forum Apulum.