SLOVENIA
4 February 2017
Muzeul [In]Vizibil | Șantier de explorări #1 – 3 și 5 februarie
4 February 2017

PIRAN

Oraşul Piran se află pe coastele Mării Adriatice, în sud-estul Sloveniei, în Golful Piran. Aşezarea datează încă din anul 177, iar de-a lungul timpului s-au stabilit pe teritoriul său triburi de iliri şi celţi, romani şi slavi.

Din cauza locaţiei sale strategice (cu ieşire la Marea Adriatică), oraşul Piran a cunoscut numeroase conflicte armate.

* * *

Atunci când a fost cucerit de romani, principala ocupaţie a locuitorilor de aici era pescuitul, urmată de vânătoare. Din secolul VII, oraşul Piran a intrat sub dominaţia Imperiului bizantin, aşezarea transformându-se într-o puternică fortificaţie. Apoi, din secolul XIII şi până în secolul XVIII, Piran a fost parte a Imperiului veneţian, fapt ce explică de ce clădirile de aici au mai multe influenţe italiene decât slovene.

* * *

În anul 1812, oraşul Piran a asistat la o importantă bătălie, ce a rămas în istorie sub numele de „Lupta de la Pirano”, între navele britanice şi cele franceze. La finalul conflictului, aşezarea a devenit foarte populară, iar de atunci şi până astăzi, Piran s-a transformat într-una din atracţiile majore ale Sloveniei, preferată de turişti.

* * *

Oraşul Piran dispune de un număr destul de mare de monumente istorice şi arhitecturale de mare importanţă pentru istoria Sloveniei. Printre cele mai importante obiective turistice ce le găsiţi aici, amintim: Biserica Sfântul Petru (construită în secolul XIII), Casa şi statuia lui Giuseppe Tartini (care s-a născut pe aceste meleaguri, unul dintre cei mai importanţi compozitori şi violonişti ai lumii), Acvariul (înfiinţat în 1964, ce dispune de peste 500 de exponate marine) sau Piaţa 1 Mai (care datează din secolul XIII, unde se află câteva monumente istorice importante pentru oraş, ca Vechea Primărie, Biserica Sfântul Donat ori Vechiul Palat de Justiţie). Dacă vă aventuraţi pe străduţele înguste ce se află în apropierea Pieţei 1 Mai, veţi găsi numeroase locuri unde puteţi servi masa dar şi magazine de suveniruri.

* * *

Piran este cunoscut în Slovenia, drept oraşul cu cele mai multe intrări din ţară. În trecut, acesta avea o mulţime de ziduri exterioare. Zidurile aşezării au început să fie ridicate în anul 1470 şi au continuat până în 1534, scopul lor principal fiind apărarea oraşului în faţa oricărei invazii. Şi cum era nevoie şi de locuri pe unde să se pătrundă, cei din Piran au trecut la construirea de porţi, ce au primit diverse denumiri: Poarta Raspor (considerată cea mai importantă), Poarta Marcana (pe unde se ajungea în centrul oraşului), Poarta Sfântului Gheorghe sau Poarta Delfinului.

* * *

Astăzi singura poarta care se mai păstrează în Piran, este Poarta Delfinului. Pe vremuri, pe aici se intra în portul vechi, fapt pentru care a fost considerată importantă pentru aşezare mai ales din punct de vedere comercial. Cei ce îşi doreau să ajungă în Piran şi veneau cu ajutorul ambarcaţiunilor navale, erau nevoiţi să treacă pe sub Poarta Delfinului, pe a cărei faţadă vizitatorul de astăzi poate zări încă imagini cu delfini.

* * *

Înainte de a părăsi oraşul Piran, păstraţi ceva timp şi pentru o vizită la Palatul Gabrielli, în trecut reşedinţa unei importante familii de nobili burghezi, în prezent sediul Muzeului Maritim Sergej Masera.

Intrarea în Palatul Gabrielii se face print-o impresionantă uşă masivă din lemn de nuc sculptată în relief. El datează încă din secolul XI şi iniţial a fost conceput în stilul baroc, la care apoi s-au adăugat în timp şi elemente renascentiste.