Planeta Radio. Izvoare de filozofie, Între etic și estetic. Creația lui Constantin Brâncuși în lumina unor noi cercetări interdisciplinare
26 February 2016
Planera Radio. Izvoare de filozofie Școala sub asediul lumii virtuale. Dileme și soluții ale filosofiei educației
11 March 2016

Planeta Radio. Izvoare de filozofie. Între căutarea fericirii și etica datoriei. Reflecții asupra filozofiei iudaice

4 martie 2016

Între căutarea fericirii și etica datoriei. Reflecții asupra filozofiei iudaice

Apariția recentă la Editura Hasefer a lucrării Eseuri de filozofie evreiască, semnată de Esther Starobinski-Șafran, cunoscută cercetătoare europeană a gândirii iudaice și profesor onorific al Universității din Geneva, lucrarea tradusă de Țicu Goldstein, aduce un spor de înțelegere asupra unei tradiții teologice și filosofice care s-a interogat obsesiv, timp de milenii, deopotrivă, atât asupra misterului creației, a naturii divinității și a direcției spre care se îndreaptă lumea cu noi cu tot, cât și asupra armonizării credinței biblice, cuprinsă în sute de precepte morale și comandamente etice, cu experiențele concrete de viață.

Fireste, despre aceste dimensiuni metafizice și etice ale filosofiei evreiești, suprinsă în lucrarea amintită, vom discuta cu o personalitate consacrată a gândirii filosofice și etice actuale, d-l prof. univ. dr. Vasile Morar.

În ce constă identitatea, dar și universalitatea gândirii evreiești?

Iată întrebarea fundamentală în jurul căreia se va organiza dezbaterea din această săptămână.

Realizator: Constantin Aslam