Cristina Iacob vorbeşte la „Scena şi Ecranul” despre ultimele ei proiecte: un serial la care lucrează de un an şi un lungmetraj ale cărui filmări vor începe în toamnă
29 May 2020
Ziua Internațională a Copilului celebrată prin evenimentul online „Spectacole de poveste găzduite de Teatrul Ion Creangă”
30 May 2020

Povestiri din studioul artelor – Realizator Magdalena TaraInvitat special Petru Hadârcă – Manager al Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” – Chişinău

Petru Hadârcă este actor, regizor, producator, scenarist, autor de emisiuni de radio şi televiziune, având numeroase colaborări la Teatrului Naţional Radiofonic – Radio România.

În 2014 in calitate de manager al Teatrului Naţional din “Mihai Eminescu” de la Chişinău Petru Hadârcă a dezvoltat împreună cu Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional “ Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, proiectul de turnee teatrale bilaterale “Teatrul românesc Bucureşti-Chişinău”.

În 2015 proiectul a devenit unul trilateral, prin participarea Teatrului Naţional “V. Alecsandri” din Iaşi.

În toamna anului 2015, proiectul s-a transformat în Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, cu spectacole reprezentative din repertoriulTeatrelor Naţionale „I.L. Caragiale” din Bucureşti, „M. Sorescu” din Craiova, „Vasile Alecsandri” din Iaşi și „Radu Stanca”din Sibiu.

În 2018 Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la ce-a de a IV-a ediţie a adus în faţa publicului din Republica Moldova spectacole din şapte oraşe ale României: Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş (cu două trupe maghiară şi română),Cluj şi Timişoara, alături de cele din Chişinău, Bălţi şi Cahul.

In 2016 a coordonat activitatea de publicare a două volume de istorie a Teatrului Naţional din Chişinău cu scopul de a combate teza comunistă despre originile sovietice ale teatrului din Moldova:

O cronică aTeatrului Naţional din Chișinău. 1918-1930,  îngrijită  de Petru Hadârcă (conţine  documente din Arhivele Naționale ale Românie și din revista interbelică Rampa, dovezi ale faptului că teatrul din Chişinău a fost înfiinţat şi s-a dezvoltat în perioada interbelică) și Geneza Teatrului Naţional din Chișinău. 1818-1960, volum semnat de Iurie Colesnic.

2018  – editura CARTIER, Eugeniu Ureche / Teatrul care ne unește / Catalog – ediție îngrijită de Petru Hadârcă / realizat cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

2019 Camera Națională a Cărții: Teatrul care ne unește / Reuniunea Teatrelor Naționale Românești; ediție îngrijită de Petru Hadârcă / Album realizat cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.