DOCUMENTAR: Anul Cocoșului de Foc
28 January 2017
Grupul de artă „Apparatus 22” expune la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles
28 January 2017

PRAGA

Praga, supranumită şi „Oraşul de Aur”, „Oraşul celor o sută de turnuri” sau „Parisul Estului”, este capitala şi cel mai mare oraş al Cehiei, în trecut aşezarea servind drept reşedinţa regiunii istorice Boemia. Frumuseţea Pragăi, a trecut demult graniţele ţării, drept pentru care în prezent aceasta a devenit o destinaţia apreciată şi căutată de turişti. Şi nici nu poate fi altfel, fiindcă pe lângă numeroasele obiective istorice şi turistice, oraşul se mândreşte şi cu un bogat calendar cultural, precum şi cu o viaţă de noapte vibrantă.

Fie că doriţi să petreceţi o seară la operă, să vă delectaţi cu lucrări de artă valoroase, să participaţi la spectacole de poezie şi muzică sau pur şi simplu doar să dansaţi pe ritmurile ce le îndrăgiţi, aveţi şanse ca în fiecare zi sau noapte, în Praga, să găsiţi ceva care să vă intereseze.

 

* * *

 

Oraşul Praga este împărţit în două părţi de râul Vlatava. Cele două cartiere ale centrului istoric, Nove Mesto şi Mala Strana, au o viaţă independentă, iar legătura lor este Podul Carol. În apropiere de acest pod, pasionaţii de muzică pot vizita muzeul compozitorului ceh Bedřich Smetana El şi-a dedicat cea mai importantă operă („Má Vlast”), „capitalei regale” Praga. Iar ciclul său de simfonii se încheie cu o odă dedicată râului Vltava.

Din Evul mediu şi până în prezent, cursul Vlatavei a fost modificat considerabil. Mărginit de cheiuri de piatră şi regularizat de diguri, în prezent râul este accesibil şi traficului naval, dar şi plimbărilor romantice cu barca.

Dar dacă vreţi cu adevărat să descoperiţi Praga, trebuie să vă îndepărtaţi de Vlatava şi să-i cutrieraţi străzile la pas. Detaliile legate de vilele din secolele XIX – XX necesită timp şi o dispoziţie specială. Paralelele cu Austria nu sunt deloc o coincidenţă. Într-adevăr în acele vremuri, Praga încă făcea parte din Imperiul Habsburgic.

 

* * *

 

O plimbare prin oraş, poate să înceapă de la Turnul Pulberăriei (un monument de secol XV, ce până să fie terminat a servit ca depozit de pulbere, de unde îi vine şi numele). Este unul dintre turnurile ce păzesc zidul oraşului, reprezentând punctul de început al Drumului Regal. Pe aici veneau în trecut legaţiile străine şi tot pe aici intrau alaiurile regilor cehi.

Îndreptându-ne spre strada Celetna (înconjurată de case splendide, ce repre­zintă traseul pietonal al pieţei vechi din Praga), ajungem într-un  cartier, cu­noscut sub numele de Oraşul Vechi. Locuitorii, dar mai ales turiştii, preferă acest traseu atât pentru farmecul ce-l emană, dar şi pentru numeroasele cafenele, deschise pe timp de vară aproape până-n zori. Cea mai interesantă clădire din zonă, este Primăria veche (datând din secolul XIV), ce se com­pune din mai multe clădiri cu faţade gotice şi renascentiste.

Alături de vechea primărie poate fi zărit un turn gotic cu acoperişul în pantă, tipic praghez, unde există Ceasul Astronomic (realizat în secolul XV), consi­derat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa, în stare de funcţionare. La fiecare oră exactă, la baza turnului cu ceas se strâng numeroşi turiştii, pentru a privi specta­colul: silu­ete de apostoli ce se mişcă, precum şi alte personaje, întruchipări ale Morţii, Vanităţii, Lăcomiei şi Păgânismului.

* * *

 

Dacă vreţi să ajungeţi din Oraşul Vechi în Oraşul Nou (unde se găsesc frumoase palate şi case co­lorate), trebuie să treceţi mai întâi, peste Podul Carol (realizat din piatră, una dintre cele mai frumoase construcţii medievale de acest gen). Caracterul aparte al podului, este conferit în special de sculpturile sale baroce, care dau impresia unui ade­vărat muzeu în aer liber.

 

* * *

 

În Praga, turiştii pasionaţi de istorie, trebuie să viziteze neapărat Cetatea Vişegrad (legendara aşezare din care s-a născut oraşul Praga), ce se înalţă peste stâncile râului Vlatava. Aceasta a fost reşedinţa fortificată a Dinastiei Přemyslid, care stăpânea un mic trib de origine slavă. Intrarea în cetate ce se face prin două porţi, este liberă. Cea mai veche clădire pe care o veţi întâlni este Bastionul romanic Sf. Martin, ce datează din secolul XI şi care rămâne pentru cehi leagănul oraşului Praga, cu toate că arheologii au stabilit că temelia cetăţii Vişegrad a fost pusă cu un secol mai devreme.

În Cetatea Vişegradului veţi mai găsi şi măreaţa Catedrală Sf. Petru şi Pavel, ce are la bază o bazilică romanică, în cripta căreia sunt îngropaţi membrii a Dinastiei Přemyslid. Lângă biserică se află un cimitir comemorativ care a fost transformat în Pantheon naţional. Aici îşi dorm somnul de veci cei mai însemnaţi reprezentanţi ai artei, literaturii şi ştiinţei din Cehia: compozitorii Antonin Dvořák şi Bedřich Smetana, precum şi scriitorul Karel Čapek.

 

* * *

 

Din zona veche trecem în partea nouă a oraşului Praga, unde atrage atenţia în mod deosebit o clădire realizată între anii 1994 – 1996, denumită „Casa care dansează” (sau „Casa Ginger şi Rogers”), cu referire la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers şi Fred Astaire. Ridicată în stilul neo-baroc, neo-gotic şi art nouveau, construcţia adăposteşte numeroase birouri, iar pe acoperiş se găseşte un restaurant franţuzesc de unde, poate fi admirat Castelul (emblema oraşului).

Alte două destinaţii ce merită văzute odată ce vă aflaţi în Praga, sunt Grădina Zoologică (una dintre cele mai mari grădini de acest gen din Europa, unde cu siguranţă veţi fascinaţi de pavilioane cum ar fi Jungla Indoneziană şi Planeta Maimuţelor) şi Grădina Regală (creată în 1534 pentru regele Ferdinand I, aceasta fiind cea mai importantă din grădinile ce există în jurul Castelului Praga).