Dimensiunea științifică a artei – Do not feed the anxiety monster – nu hrăniți montsrul anxietății
13 January 2020
”Academia Română cultivă tinerii merituoși” a fost motto-ul Școalii de vacanță a Academiei Române, organizată la București în perioada 8-12 ianuarie a.c.
13 January 2020

Prelevare multi-organ şi multi-ţesut în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr.Carol Davila”

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a realizat la sfârşitul săptămânii trecute, o prelevare multi-organ şi multi-ţesut, de la o pacientă aflată în moarte cerebrală, transferată în unitatea spitalicească în data de 20 decembrie, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare “Prof.dr.Vlad Voiculescu”. Donarea de organe a fost decisă după declararea morţii celebrale, în urma discuțiilor purtate cu familia, pe baza acceptului primit.

Procedura de prelevare a fost efectuată de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, de la Spitalul Militar Central, Secţia Clinică de Oftalmologie şi Secţia Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă medicii, pentru recoltarea de cornee şi de piele. Echipa ATI (Anestezie Terapie Intensivă) care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de căpitan medic dr.Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI.

După prelevare, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce pentru cornee se iau în calcul două cazuri medicale, aflate de aproximativ 2-3 ani pe lista de așteptare a specialiștilor Secţiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Militar Central, pacienți nevăzători, cu distrofie corneeană.Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a  obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule, umane, în scop terapeutic, fiind până la acest moment, singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri. Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată aici, a avut loc în data de 8 decembrie 2015.
Sursa FOTO: Biroul de presa al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”