”Visul Unirii” de Pușa Roth în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic
30 November 2018
ATOMIC BLONDE, un action-thriller-adventure-suspense cu un touch dramatic- de Michaela Platon
3 December 2018

Premieră absolută: „Ziua cea mare” de Daniela Șontică după „Însemnări din Războiul României Mari” de dr. Vasile Bianu

În cadrul proiectului „Scriitori români interbelici și Marea Unire”, proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră absolută duminică, 2 decembrie 2018, la ora 14.00, la Radio România Cultural, spectacolul de teatru-document „Ziua cea mare”, scenariu radiofonic de Daniela Șontică după „Însemnări din Războiul României Mari” de dr. Vasile Bianu, în regia lui Attila Vizauer, cu Florin Zamfirescu în rolul dr. Vasile Bianu. În distribuție: Gelu Nițu, Mircea Rusu, Dan Condurache, Liliana Pană, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Paul Chiribuță, Gavril Pătru, Mihai Dinvale, Ștefan Velniciuc, Cristian Iacob, Alexandru Georgescu, Nicolae Călugărița, Liviu Lucaci, Marius Călugărița, Angel Popescu, Cristian Simion, Dan Bobe, Octavia Dicu, George Grigore, Costas Mincu, Matei Constantin și copiii Ana-Delia Stănescu și Silviu Stănescu. Muzica originală și regia muzicală: Stelică Muscalu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Tudor. Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia tehnică: Andrei Miricescu și Mădălin Cristescu.

Scenariul Danielei Șontică readuce în actualitate o lucrare de memorialistică de primă însemnătate despre perioada 1916–1922. În cele două ample volume apărute în 1926 la Institutul de Arte Grafice „Ardealul” din Cluj, informația, din experiența directă a autorului sau preluată din documente și din presa vremii, cu detalii pe care cu greu le-am mai găsi astăzi, îi conferă nu numai autenticitate și valoare documentară, ci și caracterul de frescă a epocii în discuție.

Născut în 30 septembrie 1858, la Aiud, Vasile Bianu fusese la începutul carierei sale medic de plasă în judeţul Bacău (între 1881 și1882), apoi medic la spitalul rural Slatina din judeţul Suceava (1882–1888), la Spitalul din Galaţi şi la Spitalul Horezu-Vâlcea (1888–1891). Îl regăsim timp de aproape trei decenii ca medic primar la Spitalul „Ion C. Brătianu” din Buzău (1892–1920), fiind totodată, şi medic-maior în rezervă, în evidenţele Regimentului 8 Infanterie Buzău. Renumit chirurg, a desfăşurat în acelaşi timp şi o laborioasă activitate culturală şi publicistică în revistele medicale ale vremii. Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din România, a fost laureat al Academiei Române, cu Premiul „Năsturel-Herescu” (1911) pentru lucrarea „Dicționarul sănătății sau Doctorul de casă” (1910; ediția a II-a, 1941). A murit la Cluj în 1927.

După peste patru decenii petrecute în Regat, Vasile Bianu s-a retras în ultimii ani ai vieții la Cluj, unde a început redactarea „Însemnărilor din Războiul României Mari” (la care participase încă din prima zi a războiului ca medic-colonel al Spitalului de Etapă nr. 3 al Corpului 3 Armată). Cele două volume cuprind fapte trăite de autor, aflate de la martori oculari sau culese din presa vremii, dar și prețioase documente de arhivă, începând cu ziua mobilizării, 27 august 1916, până la Pacea de la Bucureşti din 7 mai 1918, în primul volum, care reprezintă, după cum menționează autorul, „calvarul neamului românesc”. În cel de-al doilea, „apoteoza neamului românesc”, sunt notate și comentate evenimentele de la Pacea de la București până la Încoronarea Regelui tuturor Românilor la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922.

Dramatizarea Danielei Șontică, Ziua cea mare”, scenariu de teatru-document cuprinde, într-o atrăgătoare și emoționantă scriitură, momentul 1 Decembrie 1918, la București și Alba Iulia, desprins din paginile memorialistului Vasile Bianu. Pe lângă personajele principale, autorul Însemnărilor și Regele Ferdinand, veți regăsi în acest spectacol o parte dintre principalii „artizani” ai Marii Uniri.

Am dorit să dramatizez însemnările doctorului Vasile Bianu din admiraţie pentru uriaşa lui preocupare de a nota cu fidelitate faptele trăite de toţi românii într-o perioadă foarte importantă pentru noi toţi, aceea a făuririi României Mari, clădită prin jertfele din război şi prin acţiunile politice. Mai admir la el compasiunea şi implicarea în evenimentele narate. În acelaşi timp, mi-am dat seama că este una dintre cărţile cele mai edificatoare pe tema amintită, fiind o lecţie de istorie agreabil povestită.

Scenariul meu, Ziua cea mare, realizat după Însemnări din Războiul României Mari, surprinde exuberanța bucureștenilor care au aflat vestea Unirii, dar care în același timp trăiesc bucuria întoarcerii suveranilor din exilul de la Iași. În paralel, prin efecte artistice specifice, este redată și nestăvilita fericire ce a cuprins mulțimea de peste 100.000 de oameni adunați la Alba Iulia pentru a cere Unirea Transilvaniei cu Țara. Apar în însemnările memorialistului Vasile Bianu și în scenariul meu și atmosfera zilei de 13 decembrie 1918, când delegația de la Alba Iulia a ajuns la București aducând documentul atât de așteptat, Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, care consfințea Unirea Transilvaniei cu vechiul Regat, și cea a zilelor următoare, cu personaje și detalii istorice extrem de prețioase, transfigurate cu mijloacele proprii teatrului la microfon.” (Daniela Şontică).

Costin Tuchilă

Fragment din spectacol: https://www.youtube.com/watch?v=DElPdWrVRO8

Daniela Șontică despre colaborarea cu Teatrul Național Radiofonic: https://www.youtube.com/watch?v=dPITSrhwzuA

Pagina de facebook a spectacolului:

https://www.facebook.com/Ziua-cea-mare-Daniela-%C8%98ontic%C4%83-770316586642269/?modal=admin_todo_tour