Innovation Labs transformă ideile inovative în afaceri – Cea de-a 5-a ediție a competiției Innovation Labs
6 March 2017
Remake-ul “Frumoasa și Bestia”, interzis într-un cinematograf
6 March 2017

Premieră: Romeo şi Julieta, spectacol de balet, la Opera Naţională Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti prezintă evenimentul lunii martie, premiera spectacolului de balet Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev, vineri, 10 martie, şi duminică, 12 martie. Regia şi coregrafia sunt semnate de către reputatul artist Renato Zanella, coordonatorul artistic al baletului Operei Naţionale Bucureşti. Decorurile sunt create de către Alessandro Camera (Italia), costumele de către Carla Ricotti (Italia), iar light design-ul de Vinicio Cheli (Italia). La pupitrul dirijoral se va aflamaestrul Tiberiu Soare. În rolurile principale pe scenă vor evolua prim-soliştii Ovidiu Matei Iancu în rolul lui Romeo şi Cristina Dijmaru în rolul Julietei la prima reprezentaţie, şi Robert Enache în rolul lui Romeo şi Mihaela Soare în rolul Julietei la a doua reprezentaţie.

Pentru acest spectacol coregraful şi regizorul Renato Zanella vine cu o concepţie modernă, plasând celebra poveste de dragoste într-un context artistic de avangardă, după cum însuşi mărturiseşte:

Romeo şi Julieta este povestea nemuritoare a unei iubiri ce are loc într-una dintre cele mai dificile perioade din istorie, în Evul Mediu. Puterea, războiul şi religia par să conspire împotriva purităţii, a simplităţii vieţii şi a libertăţii: care tabără va învinge?

Mă tot gândeam cum poate fi spusă această poveste în ziua de azi, dar nu numai din punctul de vedere al coregrafiei. Mai există această intrigă şi azi? Cum putem explica asemenea Dragoste generaţiilor actuale?

A privi pe cineva în ochi şi a te îndrăgosti fulgerător e ceea ce-şi doreşte toată lumea. Oricine îşi doreşte ca puterea dragostei din acest moment de sublimă inocenţă să aducă pace şi să unească oamenii.. Aşadar întrebarea mea şi provocarea pe care o adresez acum publicului este dacă nu cumva chiar acesta este adevăratul mesaj pe care a vrut sa-l transmită Shakespeare prin această poveste?

Născut în Verona, Renato Zanella a luat primele cursuri de balet în oraşul natal, apoi a absolvit faimosul “Centre de Danse International” din Cannes. După o lungă şi fructuoasă carieră de balerin, în 1992 este numit coregraf rezident pentru Stuttgart Ballet şi începe să se ocupe cu precădere de coregrafie.

La vârsta de 34 de ani a fost numit director al baletului in cadrul Wiener Staatsoper. Din septembrie 2011 până în iulie 2015 a ocupat funcţia de Director Artistic al Baletului Operei Naţionale din Grecia, iar din septembrie 2013 până în decembrie 2015 a fost Director Artistic al Baletului Fondazione Arena di Verona. În iulie 2016 managerul general interimar, Beatrice Rancea, i-a adresat invitaţia de a fi coordonatorul artistic al ansamblului de balet al Operei Naţionale Bucureşti şi, deoarece a avut colaborări de excepţie în diverse proiecte cu artişti români, a primit invitaţia cu mare entuziasm.

Biletele se găsesc la tickets.operanb.ro şi la casa de bilete a Operei.