Lemonade, debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, are premiera mondială astăzi, la Berlinale 2018
19 February 2018
Tristan Sharps, unul dintre cei mai apreciați creatori de teatru imersiv din lume, vine la București, la invitația POINT
19 February 2018

Primele două evenimente din 2018 ale platformei pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media, Viitorul Memoriei: Rezistenţa

Viitorul Memoriei: Rezistenţa– platforma pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media vă invită să participaţi la primele două evenimente din 2018.

Astfel, pe 28 februarie, la Cinema Union (str. Ion Câmpineanu 21), începând cu ora 18.00, vă prezentăm două filme, dintre care unul va rula în premieră în România.

Seara începe la ora 18.00 cu prezentarea peliculei Prigoana din Basarabia (56 min.), în regia lui Sergiu Enu. Realizat în 2015, filmul Prigoana din Basarabia reuneşte istoriile orale ale supravieţuitorilor romi, care atestă condiţiile de trai ale zecilor de mii de deportaţi. Pelicula prezintă şi alte documente importante, cum ar fi seria unică de fotografii aflate în prezent la Arhiva regională de stat din Odesa.

Pelicula este în limba română, fără subtitluri.

 

De la ora 19.00 va rula în premieră în România filmul Until The Last Step, (95 min.), în prezenţa regizorului israelian Boris Maftsir, aflat pentru prima dată la Bucureşti. Realizat în 2016, filmul prezintă povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Until the last step prezintă poveştile de eroism din ghetouri şi istoria unei evadări surprinzătoare, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrul comis atunci asupra populaţiei evreieşti.

Filmul este în limba rusă, cu subtitluri în limba engleză.

 

Boris Maftsir este regizor de filme documentare. S-a născut la Riga, în Letonia, în fosta Uniune Sovietică. În 1970 a fost arestat de KGB şi condamnat la un an de închisoare pentru activitate zionistă. A emigrat în 1971 în Israel, unde a urmat studii de film şi televiziune la Universitatea din Tel Aviv. De-a lungul carierei a realizat peste 30 de filme şi a fost producător pentru mai mult de 200 de documentare. În 2006 a fost numit director al proiectului Names în cadrul centrului Yad Vashem, proiect care îşi propune să recupereze memoria evreilor ucişi în Holocaustul din fosta URSS. Începând cu 2012, când şi-a încheiat misiunea la Yad Vashem, Boris Maftsir şi-a dedicat întreaga activitate documentării pentru proiectul său personal, “Searching for the Unknown Holocaust.” Călătoreşte în ţările din fostul bloc sovietic- Ucraina, Rusia, Belarus, Moldova şi Ţările Baltice- pentru a cerceta evenimentele care au rămas încă necunoscute publicului larg şi care trebuie să facă parte din memoria colectivă a Holocaustului.

 

După vizionare, începând cu ora 20.40 vom lansa o dezbatere despre rezistenţa antifascistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la care participă invitatul special al serii, regizorul Boris Maftsir şi istoricii Ion Duminică şi Mihai Burcea.

 

 

Cel de-al doilea eveniment va avea loc pe 1 martie, la Cinema Union, începând cu ora 19:00. Este vorba despre proiectarea filmului Iluziile Mele, realizat de Olga Ştefan, după care vă invităm la o discuţie cu protagoniştii filmului.

 

Realizată în 2017 de Olga Ştefan, în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4, pelicula Iluziile Mele (58 min.) prezintă poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste istorisiri ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele în care au trăit protagoniştii filmului, marcând clădirile importante pentru viaţa comunităţii evreieşti bucureştene. Aflăm mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului şi despre impactul legilor rasiale asupra vieţii de zi cu zi a evreilor. Totodată, cu această ocazie rememorăm elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.

Filmul este în limba română şi are subtitluri în limba engleză.

 

De la ora 20.00 vă aşteptăm la o discuţie cu invitaţii speciali de la Căminul Moses Rosen: Iudit Ardeleanu, Iosef Cotnăreanu, Pompiliu Sterian şi Lipa Segal.

 

 

 

 

Toate materialele realizate în cadrul proiectului Viitorul Memoriei pot fi consultate şi vizionate la adresa www.thefutureofmemory.ro

Vă aşteptăm cu drag!

 

 

Proiect co-finanţat de AFCN

Coordonat de Asociaţia UMA ED

Iniţiator şi curator: Olga Ştefan

Organizator: Viitorul Memoriei: Rezistenţa/Bucureşti în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Căminul Moses Rosen, Asociaţia Porojan, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Mulţumiri speciale pentru:

Mihai Fulger, director Arhiva Naţională de Filme

Ruxandra Nae, redactor Cinemateca Română

Boris Maftsir

  1. Mihai Burcea
  2. Ion Duminică

rezidenţii Căminului Moses Rosen din Bucureşti

Alice Stoicescu