SĂPTĂMÂNA TEATRULUI la Teatrul Colibri
16 March 2017
“COMPLET ALB” la Penitenciarul Iaşi
16 March 2017

Primul eveniment al ANULUI OVIDIU la Constanța. Programul complet de weekend

Evenimentul care deschide celebrarea la Constanța a ANULUI OVIDIU va avea loc la Teatrul de Stat Constanța, duminică, 19 martie, cu o zi înainte de data nașterii poetului Publius Ovidius Naso.

Așa cum am anunțat în comunicatul de presă anterior, spectacolul lectură ‘Bucuria de a fi îndurerat la Tomis’, de Viorel Savin marchează împlinirea, în 2017, a celor 2000 de ani de la moartea lui Ovidiu, poetul exilat la Tomis.

Duminică, 19 martie: ‘BUCURIA DE A FI ÎNDURERAT LA TOMIS’, de dramaturgul contemporan Viorel Savin este un spectacol — lectură în regia artistului Liviu Manolache. Tot el a gândit coloana sonoră a montării, iar distribuția va fi alcătuită din: Iulian Enache, în rolul lui Ovidiu, Laura Crăciun, Marian Adochiței, Alina Manțu, Dan Cojocaru, Adrian Dumitrescu, Remus Archip, Andu Axente, Ionuț Alexandru, Andrei Cantaragiu, Cosmin Mihale, Roman Florentin și Alexandru Iacov.

Reprezentația de la ora 19.00 va fi vizionată și de autor și va fi precedată, la ora 17.00, de lansarea romanului său ‘Cinesunta — fata cu trecutul amputat’ (Ed. Junimea, Iași, 2016).

Dar weekend-ul teatral începe vineri, așa cum v-am obișnuit de la începutul acestui an.

‘Jurnal de România. Constanța’ este spectacolul pe care îl veți putea vedea vineri, 17 martie, de la ora 19. Pe scenă vor urca șase actrițe care își vor interpreta propriile vieți, așa cum se desfășoară ele în orașul Constanța și în teatru, în șase monologuri intense și emoționante. Alina Manțu, Mirela Pană, Turchian Guzin Nasurla, Lana Moscaliuc, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian sunt vocile pe care regizoarea Carmen Lidia Vidu le-a armonizat într-o dramă documentară fără precedent în teatrul constănțean. Grafica și editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia și costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Sâmbătă, 18 martie, de la ora 19, admiratorii decanei de vârstă a TSC, Ileana Ploscaru, vor avea prilejul să o vadă în cel mai recent rol al său, din piesa ‘Bătrâna și hoțul’, de Viorel Savin. Spectatorilor li se va alătura și dramaturgul care va veni la Constanța atât pentru această montare, cât și pentru premiera de duminică. ‘Bătrâna și hoțul’ este pentru a doua oară pe scena constănțeană, de această dată în regia lui Iulian Enache. Partenerul Ilenei Ploscaru este actorul Dan Cojocaru, iar în roluri episodice mai apar Alina Manțu și Alexandru Medveghi.

Scenografia este realizată de Lăcrămioara Dumitrașcu, iar muzica originală este compusă de Adrian Mihai.

Schimbul savuros de replici dintre bătrână și hoț prilejuiește o profundă meditație asupra artei și artiștilor, pe care publicul a receptat-o cu emoție și entuziasm.