A mai rămas o lună până la cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Participării Publice
23 February 2017
„Mama. Eseu despre iubire” – o nouă expoziție fotografică, semnată de Cătălina Flămînzeanu
23 February 2017

Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna februarie

Cunoașterea științifică se diversifică continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie sau despre mediu. Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică anunțate în cursul lunii februarie.

Spațiu

* Astronomii au descoperit în jurul unei stele pitice și reci un fascinant sistem de șapte planete similare Pământului, dintre care trei ar putea adăposti oceane de apă lichidă și, deci, potențial pentru existența vieții, relevă un studiu publicat la 22 februarie. Conform NASA, această descoperire este extraordinar de importantă prin unicitatea sa, fiind vorba despre cele mai multe exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) telurice (din aceeași clasă cu Pământul) și aflate la distanța potrivită față de steaua în jurul căreia gravitează pentru ca la suprafața lor să poată exista apă în stare lichidă. Pe toate cele șapte planete poate exista apă în stare lichidă dacă sunt îndeplinite anumite condiții atmosferice, însă șansele cele mai mari sunt pe trei dintre ele.

* NASA invită publicul larg să se implice în căutarea de planete și alte obiecte cosmice aflate în regiunile de la marginea sistemului nostru solar și în spațiul interstelar vecin, conform unui material publicat în luna februarie de Agenția Spațială Americană. Un nou site web denumit “Backyard Worlds: Planet 9” (Lumile din curtea din spate: Planeta 9) permite oricărei persoane interesate de astronomie să se alăture căutării, analizând scurte clipuri video realizate din imaginile surprinse în cadrul misiunii WISE a NASA (Wide-field Infrared Survey Explorer). În aceste clipuri video este evidențiată evoluția graduală, pe cer, a unor obiecte cosmice.

* Planeta Marte ar putea fi gazda unora dintre cei mai vechi vulcani din sistemul nostru solar, conform unor noi analize asupra unui fragment de meteorit marțian, denumit Northwestern Africa 7635, care a fost descoperit în Africa în 2012, conform unui material publicat la 2 februarie. Cercetătorii care au analizat Northwestern Africa 7635 au stabilit că este un fragment de rocă vulcanică marțiană și că ar fi fost fasonată în urmă cu 2,4 miliarde de ani. Au mai fost găsite anterior 11 fragmente similare de meteorit care aveau o compoziție chimică similară. Toate fragmentele au fost găsite în aceeași pătură terestră a Terra, sugerând că au fost desprinse din Marte și au căzut pe Terra în același timp.

Știință&Tehnologie

* O echipă internațională de oameni de știință a prezentat în prima săptămână a lunii februarie, în premieră, un proiect pentru construcția primului calculator cuantic care va revoluționa tehnologia de calcul și va putea rezolva probleme complexe și misterele Universului — genul de probleme pentru care cele mai puternice calculatoare din prezent ar avea nevoie de milioane sau chiar miliarde de ani pentru a le rezolva. Echipa de cercetători va construi în doi ani un mic prototip al calculatorului cuantic ce va integra toate tehnologiile existente necesare pentru a putea valida conceptul.

* Parlamentul European vrea ca, în cadrul Uniunii Europene, roboții viitorului să fie echipați cu “un buton al morții” care să permită deconectarea lor în caz că devin o amenințare la viața omului. Este ceea ce prevede o rezoluție adoptată la 16 februarie prin care se cere o legislație adaptată la un viitor în care inteligența artificială va avea un rol primordial și care invită Comisia Europeană să pregătească o propunere care să acorde o atenție specială aspectelor etice ale roboticii.

* Cercetătorii spanioli au proiectat un sistem de senzori, cu un cost redus, capabil să detecteze semnele de oboseală ale unui conducător auto aflat în trafic și situațiile de distragere a atenției acestuia, ce va contribui la prevenirea accidentelor rutiere survenite pe fond de epuizare fizică sau neatenție, s-a anunțat la 20 februarie.Echipamentul este format din patru senzori care monitorizează diferiți parametri fizici ai șoferului și poziția volanului, iar pe baza acestor date este capabil să emită o serie de semnale sonore care alertează pilotul în cazul în care este detectat un risc.

Planeta

* O echipă de oameni de știință din Africa de Sud a continuat cercetările asupra unui studiu controversat publicat în 2013, potrivit căruia ar fi existat un vechi continent în Oceanul Indian, și a confirmat la începutul acestei luni că statul insular Mauritius se află așezat pe fragmentele unui continent străvechi. Potrivit noilor cercetări, din acest continent, pe care geologii l-au numit “Mauritia”, au făcut parte Madagascarul și India din prezent, iar restul continentului este foarte probabil să se fi scufundat în urmă cu 84 de milioane de ani. Indiciul care a stat la baza descoperirii a fost un mineral străvechi găsit în Mauritius care nu ar fi trebuit să se afle în acel loc.

* Oamenii de știință de la NASA au descoperit microorganisme vii în stare latentă prinse în interiorul unor cristale timp de 60.000 de ani în grotele de la Naica, din statul mexican Chihuahua, s-a anunțat luna aceasta. Acești stranii microbi vechi par să fi evoluat pentru a supraviețui hrănindu-se cu sulfiți, oxid de mangan sau oxid de cupru, a explicat Penelope Boston, din cadrul Institutului de Astrobiologie al NASA, într-o prezentare la conferința Asociației americane pentru progresul științei (AAAS) de la Boston, desfășurată în perioada 16-20 februarie. Această descoperire suscită speranțe de a descoperi organisme capabile să supraviețuiască în medii extreme pe alte planete, potrivit oamenilor de știință.

* Încălzirea globală afectează aproape jumătate dintre mamiferele terestre și un sfert dintre păsările amenințate, ceea ce înseamnă un impact mult mai grav decât se estima până acum. Primatele și elefanții sunt printre animalele cele mai afectate, în special pentru că nu se reproduc repede și se adaptează lent la schimbări de mediu rapide, se menționează în studiul publicat la jumătatea lunii februarie în revista Nature Climate Change.

Medicină

* Oamenii de știință au dezvoltat o interfață creier-computer care citește nivelurile de oxigen din sânge și permite comunicarea descifrând gândurile pacienților care sunt total paralizați și care nu pot vorbi, conform unei știri difuzate la 2 februarie. Într-un test al sistemului la patru pacienți cu sindromul “locked-in” complet — care nu-și pot mișca nici măcar ochii pentru a comunica — acesta i-a ajutat să-și folosească gândurile pentru a răspunde cu “Da” sau “Nu” întrebărilor care li se adresau. Oamenii care sunt paralizați cu excepția mișcărilor ochilor în sus și în jos și a clipitului sunt diagnosticați cu sindromul “locked-in”. Atunci când capacitatea de a mișca ochii se pierde, afecțiunea se numește sindrom “locked-in” complet.

* Noi tehnici imagistice permit explorarea funcționării creierului într-un mod mult mai detaliat și în acțiune, deschizând calea pentru o mai bună înțelegere a tulburărilor neurologice și pentru noi tratamente, potrivit prezentărilor făcute la 16 februarie la o conferință științifică din Boston. Cercetările și inovațiile a trei oameni de știință americani sunt printre ultimele progrese în neurologie, realizate ca parte a inițiativei cu privire la creier lansată în 2013 de fostul președinte Barack Obama.

* Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este un declin al nivelului de glucoză din creier, potrivit unui studiu efectuat recent de oameni de știință americani și publicat online în jurnalul ”Translational Psychiatry”. Cercetătorii au descoperit că scăderea nivelului de glucoză din creier apare în etapele incipiente ale dizabilității cognitive — înainte de apariția primelor simptome ale tulburărilor de memorie. Nu se cunoaște deocamdată dacă aceasta este o cauză sau o consecință a disfuncției neurologice, însă noua cercetare efectuată la Școala Medicală Lewis Katz al Universității Temple (LKSOM) demonstrează fără echivoc faptul că un nivel scăzut de glucoză la nivelul creierului declanșează declinul cognitiv, în special deprecierea memoriei.

AGERPRES