Documentarul Vlad, realizat de Maria Balabaș, printre finaliştii primei ediţii a ABU/UNESCO T4P Media Awards
17 November 2021
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani
9 September 2022

Profesorul afgan Zaker Ershad: ”În România sunt doar un refugiat, acasă eram un profesor respectat de toată lumea”

 

Asistenți umanitari fac tot posibilul pentru a oferi ajutorul de care au nevoie locuitorii din Afganistan, au anunțat oficialități ale Națiunilor Unite, care au precizat că situația din această țară este disperată și probabil se va înrăutăți în perioada următoare.

 

Potrivit reprezentantului Națiunilor Unite în Afganistan țara este ”foarte aproape de o catastrofă umanitară”, 22% din populația de 38 de milioane fiind în pragul foametei, alți 36% fiind în situația de a nu își putea procura mâncare în fiecare zi, pentru că nu au banii necesari.

 

Pe de altă parte, mai multe instituții internaționale au tras un semnal de alarmă vizavi de încălcările flagrante ale drepturilor omului, în special ale femeilor, care se înregistrează sub conducerea talibanilor. Aceștia au revenit la putere în luna august a acestui an, după ce Statele Unite au finalizat procesul de retragere a soldaților săi din zonă, fapt ce a determinat zeci de mii de afgani să încerce să plece din țară.

 

Printre aceștia s-a aflat și profesorul universitar Zaker Ershad, unul dintre cei aproximativ 150 de afgani care și-au găsit refugiu în România. Cu el a stat de vorbă Dan Vasiliu.