Regizorul Cristian Mungiu invitat cu filmul Bacalaureat, la New York Film Festival, ediția a 54-a
8 October 2016
Studentii cuceresc orasul – microstagiune la Sibiu
8 October 2016

PROIECȚIA FILMULUI ‘COMOARA’ ÎN REGIA LUI CORNELIU PORUMBOIU ÎN CADRUL EUROPEAN ART CINEMA DAY

În data de 9 octombrie 2016, de la orele 18.00, va avea loc, în cinematograful fsk din Berlin Kreuzberg, proiecția filmului ‘Comoara’ în regia lui Corneliu Porumboiu. Evenimentul are loc, cu sprijinul Institutului Clultural Român din Berlin, în cadrul European Art Cinema Day. Filmul, distribuit de Grandfilm, a fost lansat de curând în cinematografele germane.

Proiecția va avea loc în prezența regizorului Corneliu Porumboiu și fi însoțită de o discuție și o sesiune de întrebări condusă de regizorul și autorul Christoph Hochhäusler. Discuția va fi transmisă în Live-Video-Stream în toate cinematografele din Germania afiliate la European Art Cinema Day.

‘Comoara’ spune povestea lui Coști, care lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor este Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Coști ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood.

Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Coști va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor împărți jumătate — jumătate. Coști nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.

Pelicula, care îi are în distribuție pe Toma Cuzin, Adrian Purcarescu și Corneliu Cozmei, a fost distinsă cu premiul ‘Un certain talent’ din cadrul secțiunii ‘Un Certain Regard’, la cea de a 68-a ediție a Festivalul de Film de la Cannes.

European Art Cinema Day este o manifestare lansată de CICAE (Confederația Internațională de Artă Cinema) care va avea loc pentru prima dată la 9 octombrie 2016. Peste 1.000 de cinematografe vor sărbători varietatea filmului european prin proiecții însoțite de discuții, recepții și expoziții. Manifestarea, care va avea loc anual în a doua duminică din octombrie, își propune promovarea diversității sociale și cultural-lingvistice a filmului european, consolidarea cinematografelor de artă și atragerea unei audiențe mai tinere în acest tip de structuri.

Cinematograful fsk din Berlin-Kreuzberg face parte din rețeaua Europa Cinemas, finanțată prin programul MEDIA al Uniunii Europene, și are în componență două săli de proiecție, una cu 100 de locuri, cealaltă cu 57 de locuri. Proiecția filmului ‘Comoara’ va avea loc în sala mare a fsk.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiți pe www.rki-berlin.de și pe Facebook.