BCE: “Următoarea criză ar putea fi generată de Trump!”
10 February 2017
Tenorul Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului XX, a încetat din viață
10 February 2017

Proiectul Necenzurat (Unplugged)

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), continuă, şi în al doilea semestru al acestui an şcolar, implementarea proiectului NECENZURAT, proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani

Proiectul, iniţiat de Mentor International Foundation, se desfăşoară în România, fără întrerupere, începând cu anul 2009 și a fost implementat, în mai multe etape, în 17 state europene dar şi în numeroase ţări din Asia, Africa şi America.

Modelul pe care a fost elaborat este cel al influenţei sociale, se arată în prezentarea proiectului ”Cele mai recente cercetări si publicaţii recunosc faptul că, pentru cei mai mulţi adolescenţi, consumul de droguri este parte a unui stil de viaţă. Aceasta înseamnă că există o importantă influenţă socială asupra consumului de tutun, alcool sau alte droguri. Noile forme de prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilităţi sociale inteligibile, unde comportamentele sociale sunt introduse si exersate, ajutând astfel la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali, la îndemnul de a consuma droguri.”

Proiectul se desfășoară sub forma a 12 lecții transpuse în 12 activităţi cu o frecvenţă săptămânală, dintre care “A fi sau a nu fi intr-un grup”, “Opţiuni – Alcool, risc şi protecţie”, “Ceea ce crezi, se bazează pe fapte reale?”, “Vedeta petrecerii”, “Drogurile – informează-te”, “Abilităţi de a face faţă problemelor”, “Rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor”, etc.

Până în prezent peste 12.000 de elevi cu  vârste cuprinse între 12 si 14 ani au aprticipat la acest program, urmând ca în anul şcolar 2016 – 2017, să li se alăture alţi 7.000. Interviu inregistrat prof. Dumitru Dumitru, inspector de specialitate Agenția Națională Antidrog, ANA, coordonatorul compartimentului ”Prevenirea consumului de droguri in mediul scolar” din cadrul ANA

Conform Raportului Național privind Situația Drogurilor pe anul 2015 şi publicat în 2016, ”în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este pe primul loc în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, canabisul este și cel mai capturat drog, în anul 2015, capturile de canabis înregistrând 44,3% din cantitatea totală de droguri capturate. Tendința de creștere a consumului de NSP, conturată în anul anterior, este confirmată de datele înregistrate în monitorizarea de rutină a indicatorilor privind admiterea la tratament și urgențele medicale datorate consumului de droguri. Ca și în cazul canabisului, rezultatele studiilor indică faptul că, în principal, tinerii sunt cei care consumă astfel de substanțe. Opiaceele, în special heroina, administrate pe cale injectabilă în rândul consumatorilor din București, continuă să fie observate, preponderent, în acest context. Cu toate acestea, o nouă cohortă de tineri consumatori de heroină se evidențiază în anul 2015 în sistemul de asistență, dar și în rezultatele celui mai recent studiu ESPAD.”