„Combină-te la teatru!” – o campanie a Teatrului Excelsior
9 February 2017
Idei în nocturnă – Diaspora – invitată Aurora Simionescu
9 February 2017

Punctul pe i

“Peste opt milioane de oameni din întreaga lume își pierd viața din cauza cancerului în fiecare an. În România, 50.300 de decese au avut loc, în anul 2014, din cauza diferitelor tipuri de cancer. 

Aproximativ jumătate din decesele asociate cancerului apare prematur: la segmentul de vârstă 30-69 de ani, adică, în mare parte, în rândul persoanelor active profesional.

Cancerul ocupă un loc fruntaş printre principalele cauze de mortalitate din lume, iar specialiştii avertizează că, în curând, cancerul va provoca o adevărată epidemie la nivel european, cu peste 3,7 milioane de noi cazuri apărute în fiecare an.

Progresele înregistrate în domeniul oncologiei în ultimii ani, însă, oferă mai multe speranțe pacienților cu cancer, atât din punct de vedere al prognosticului, cât și al calității vieții. Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile țintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile „arme” în lupta împotriva cancerului, care pot face diferența între viață și moarte.

Inovaţia în domeniul oncologiei este, aşadar, vitală pentru creşterea ratei de supravieţuire a persoanelor afectate de cancer, însă accesul pacienţilor români la noile terapii este extrem de scăzut.” (http://www.comunicatemedicale.ro/oncologie/4180-conferinta-inovatie-pentru-viata-bucuresti-progresul-in-oncologie-noi-sanse-in-lupta-contra-cancerului/)

Despre toate acestea s-a discutat la conferința-dezbatere „Inovație pentru Viață: noile terapii oncologice, un pas mare pentru medicină, un pas uriaș în lupta contra cancerului”, care a avut loc la Bucureşti în data de 4 februarie, în organizarea Sănătatea Press Group cu ocazia  Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului  

“Susținerea inovației în acest domeniu presupune practic susținerea activității de cercetare, care este motorul dezvoltării”, spune Dr. Alexandru Grigorescu, Cercetător științific gradul I, Doctor abilitat, Medic primar Oncologie Medicală, Președinte executiv Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, invitatul rubricii de astăzi.