Analize şi cercetări educaţionale
18 March 2019
I Clasă. Teach for Romania, câștigător al Galei Premiilor Radio România Cultural – categoria Educație
19 March 2019

Radio România Cultural premiază, în aceasta seară, pe scena Teatrului Odeon, excelența în educaţie

In această seară, la Gala Radio România Cultural, de la Teatrul Odeon, va fi premiată una dintre cele trei organizații propuse la secțiunea educație:  Organizația Umanitară Concordia, Asociația Teach for România si Asociația Babilon Travel din Cluj-Napoca.

CONCORDIA este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit, cu un istoric de 26 de ani în România, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă.

Proiectele organizatiei se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane anual. 

Principalele servicii ale CONCORDIA asigură îndeplinirea misiunii sale: îngrijire și educație pentru copii și tineri în case de tip familial, educație vocațională și formare profesională, consiliere și orientare profesională, locuințe protejate, ateliere pentru deprinderea abilităților de viață independentă, adăpost de noapte, centru de zi pentru copii și servicii în comunitate.

De 5 ani, Teach for România rescrie povești de viață prin educație de calitate, comunitatea ajungând să numere aproape 150 de profesori, care au reușit să inspire peste 7.000 de copii. Teach for Romania recrutează români valoroși, îi pregătește ca învățători sau profesori model și îi sprijină pentru a deveni factori de transformare în educație Teach for Romania selecteaza acei oameni cu potențial de leadership, oameni cu motivația puternică de a produce un impact pozitiv în educația românească și de a reduce inechitatea educațională din comunități vulnerabile. Oameni care au curajul și determinarea de a înfrunta provocările acestor comunități, care cred în potențialul fiecărui copil și își doresc să parcurgă o călătorie transformațională de 2 ani, ce generează schimbări pozitive atât la ei, cât și la elevii cu care vor lucra. În anul școlar 2018-2019, Teach for Romania se poate mândri cu susținerea a 76 de învățători și profesori, care predau 15 discipline și care, împreună cu alumni rămași la catedră, inspiră și educă peste 7000 copii, în 100 de școli, din 18 județe.

Asociația Babilon Travel își propune realizarea de programe și proiecte menite să promoveze incluziunea socială și economică a tinerilor cu dizabilități și a celor cu oportunități reduse, atât pe plan local cât și internațional. Aceste proiecte și programe se bazează în principal pe elementele educației non-formale, pe învățarea interculturală, cetățenia activă și europeană, și voluntariat. Ele pornesc de la nevoia de a îndemna tinerii cu dizabilități să părăsească zona lor de confort (în care interacționează doar cu familia, educatorii și prietenii – dintre care marea majoritate sunt la rândul lor cu dizabilități), astfel încât să devină mult mai activi, să se implice în comunitatea locală, iar prin creșterea mobilității să devină cetățeni europeni, cu șanse crescute pe piața forței de muncă. Pe de altă parte, programele și proiectele Asociației Babilon Travel țin cont și de nevoia de a implica, alături de tineri cu dizabilități, tineri fără asemenea deficiențe. Astfel, tinerii fără dizabilități au ocazia să se familiarizeze cu lumea celor cu dizabilități, să interacționeze cu aceștia și, cunoscându-le nevoile, așteptările și speranțele, realizând că în definitiv, acestea nu sunt diferite de ale lor, să devină ambasadorii incluziunii tinerilor cu dizabilități în comunitatea locală și europeană.