Ştiinţa în cuvinte potrivite: Invitat,Mihai Stoica, producătorul filmului de scurt metraj Granița invizibilă
6 June 2017
Exploratorii lumii de mâine
8 June 2017

Radio România Cultural se întoarce pe Platforma Măgurele!

Primele componente ale Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), au fost scoase din ambalaje, luni 29 August 2016, pentru a fi asamblate pe amplasamentul special construit de la Institutului National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", din Magurele, Ilfov. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

De data asta, emisiunea Știința în cuvinte potrivite de astăzi, 7 iunie a.c., se va difuza chiar din clădirea ce va adăposti cel mai puternic laser din lume, deja binecunoscutul ELI-NP, care va deveni operațional în anul 2019 și care va face ca România să fie prima țară – din lume, cum spuneam – care va fi construit și care va opera un astfel de laser.

 De fapt, două, pentru că două sunt echipamentele principale care formează ELI-NP : sistemul laser şi cel de producere a fasciculului gama, ambele de câte 10 Petawatti fiecare, adică, așa cum explică specialiștii, o putere de 10 milioane de miliarde de watti sau, și mai sugestiv, puterea echivalentă a 100.000 de miliarde de becuri de 100W.

 

sursa foto  – http://www.eli-np.ro/

Invitații noștri vor fi acad. Victor Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP – Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics, dr. fiz Dan Gabriel Ghiță, directorul tehnic al ELI-NP, coordonatorul implementării proiectului din punct de vedere tehnic, dr.fiz. Mitică Drăgușin, director de securitate nucleară, specialist în dezafectarea reactoarelor nucleare și care ne va vorbi despre abordarea românească în reutilizarea clădirii unui reactor nuclear pentru nivelul următor de cercetare – laserul de mare intensitate și radiații gamma.

ELI-NP va însemna cercetare de vârf la frontierele științei –  în 2019, când laserul va deveni operațional, aici vor lucra 250 de specialiști din 20 de țări.

Deja au venit 140 –  cercetători străini dar și români a căror carieră s-a derulat, pînă nu demult, pe alte meridiane. Printre aceștia – dr.fiz. Dimiter Loukanov Balabanski, profesor asociat de fizică și cercetător la Institutul pentru Cercetări și Energie Nucleare (INRNE) al Academiei de Științe a Bulgariei și Dan Stutman,  dr. în fizică, cercetător principal la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, specializarea Fizică și Astronomie și, din 2015, cercetător principal în cadrul proiectului ELI-NP de pe platforma Măgurele.

Îi veți putea asculta pe toți pe toate frecvențele Radio România Cultural dar îi veți putea și vedea on line pe www.radioromaniacultural în direct între 13.20 – 14.30, la emisiunea Știința în cuvinte potrivite, realizatori si moderatori Corina Negrea și Dan Manolache.

sursa foto  http://www.eli-np.ro/civil-construction

Foto: “Sala laserului”