Discursul domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, în deschiderea RadiRo 2016
23 September 2016
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
24 September 2016

RadiRo începe cu o premieră: prezența unei orchestre simfonice din China!

Credit foto: Alexandru Dolea

Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, sub bagheta dirijorului Lin Daye, a dat startul celei de a treia ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – Radiro, vineri, 23 septembrie 2016! Concertul de deschidere a marcat o dublă premieră: este pentru prima dată când o orchestră simfonică din China concertează în România și este prima participare a unei orchestre din Asia la Festivalul RadiRo! Protagoniștii serii au fost pianista Zhang Zuo, una dintre cele mai bine cotate pianiste din China în plan internațional, și violonistul Gabriel Croitoru, cu a sa vioară Guarneri del Gesù, aceeași cu care George Enescu și-a încântat ascultătorii în timpul vieții.

Timp de nouă zile, cât va dura Festivalul RadiRo, această scenă va deveni un spațiu al călătoriei muzicale pe meridianele lumii! Vor concerta la Sala Radio orchestre simfonice din China, Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie și România. Suntem o voce puternică în rândul partenerilor noștri din întreaga lume. Radio România este lider de audiență la nivel național și, îndrăznesc să spun, unul dintre cei mai importanți actori culturali, prin proiectele noastre culturale și educaționale desfășurate dincolo de microfon. Iar muzica este miracolul care face posibilă depășirea tuturor frontierelor!”, a declarat Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România, în discursul de deschidere a festivalului.

La concertul de deschidere a participat și Javad Mottaghi, Secretar General al Asia – Pacific Broadcasting Union, care a declarat pentru Radio România: „Valoarea adăugată a festivalului RadiRo constă în faptul că se desfășoară la un nivel internațional. Noi vom transmite concertele RadiRo în țările din Asia – Pacific, ceea ce pentru regiunea noastră este o oportunitate de a învăța mai mult. Când vorbim de audiența în Asia – Pacific, ne referim la un public de 3,5 miliare de persoane. Ceea ce reprezintă o fereastră, o platformă pentru România și pentru muzica europeană. A reuni muzica din țări diferite la acest festival înseamnă a aduce unitatea în diversitate”.

 

Despre interpretarea inedită a Rapsodiei române nr. 1 de Enescu de către Orchestra Simfonică din Shenzhen, dirijorul Lin Daye a afirmat: „Iubesc această piesă și cred că orice muzician, din orice orchestră, iubește această compoziție. Enescu a fost cel mai mare compozitor român și este foarte popular și în China. Rapsodia română nr. 1 este o compoziție extrem de melodică, iar viziunea lui Enescu este încântătoare. Pentru noi, ca muzicieni, este o foarte interesantă încercare. Vă mulțumim pentru invitația de a susține concertul de deschidere al festivalului!”.

 

Concertul de deschidere a fost transmis în direct de Televiziunea Română, pe Radio România Cultural și Radio România Muzical și transmis live prin satelit de partenerii Radio România din cadrul European Broadcasting Union (EBU) și Asia – Pacific Broadcasting Union (ABU).

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, se desfășoară la Sala Radio din București între 23 septembrie și 1 octombrie 2016. Pe agenda festivalului vor urma concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, BBC Concert Orchestra și Orchestra Națională Radio, alături de Corul Academic Radio și de Corul de Copii Radio.

Organizator: Radio România

Sponsor principal: Orange

Coproducător: TVR

Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român

Maşina festivalului: Dacia

 

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union