Deep sound of Maramureș devine Deep sound of Space
16 October 2018
În jurul lumii cu National Geographic – Şoimii, stăpânii cerului
16 October 2018

#raportuldegarda.ro

La raportuldegarda de astăzi vorbim despre Studiul „Indicele de Progres Social 2018”, care a clasat România pe poziția 44 din 146 de țări incluse – ultimul loc dintre statele membre ale Uniunii Europene. Studiul fiind realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte și analizează 3 dimensiuni ale calității vieții și anume: nevoile de bază ale omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea, siguranța personală);   fundamentele bunăstării (acces la educație de bază, acces la comunicații și informații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune, acces la educație avansată).

(…)  Prin comparație cu cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar, România a înregistrat un scor mai mic la următoarele capitole: servicii de apă și canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.

Noul Raport al Organizației Mondiale a Sănătății 2018 arată că europenii trăiesc mai bine și mai mult, dar progresul este inegal. ” Totuși, fumatul, alcoolul, supraponderalitatea și obezitatea și vaccinarea insuficientă încetinesc progresul unor țări. Raportul avertizează că dacă acești factori nu vor fi controlați, vor duce la stoparea sau inversarea trendului îmbunătățirilor observate.”, scrie raportuldegarda.ro

”Cercetarea, controlul calității și continuumul în cancer, de la prevenție la îngrijiri post-cancer” sunt elemente care stau la baza construirii unui program național de control al cancerului, spun Profesorii  Richard Sullivan (R.S.) și Mark Lawler (M.L.), care au discutat cu redacția raportuldegarda.ro despre situația actuală a României în controlul cancerului. Au fost identificate câteva din probleme, potențiale soluții și metode de implementare a acestora. Cei doi au fost experți invitați în cadrul evenimentului Cancer Action Media Summit, organizat de Pfizer, Viena 2018.

 

Detalii – ca de obicei, dr. Marius Geantă, directorul Centrului de Inovație în Medicină, InoMed, în direct la emisiunea Știința în cuvinte potrivite de la ora 13.20, realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache