Arta Epocii Glaciare din peștera Chauvet
13 March 2018
A murit fizicianul Stephen Hawking
14 March 2018

raportuldegarda.ro 

raportuldegarda.ro scrie astăzi despre faptul că există cinci și nu doar două tipuri de diabet, așa cum se credea pînă acum.

Concluzia apartine unui studiu condus de specialiști din Suedia și Finlanda, diferite ca efecte fiziologice și profil genetic, pe care un adult le poate dezvolta. Studiul a fost publicat în Lancet Diabetes and Endocrinology și este considerat o importantă descoperire pentru viitorul medicinei personalizate în diabet. Datele care au condus la această concluzie vin de la aproape 15.000 de pacienți, înrolați în 5 cohorte, din Suedia și Finlanda.

Un test genetic poate ajuta la personalizarea terapiei antiagregante la pacienții care au suferit o intervenție coronariană percutană; într-un  studiu de screening digital, , pacienții care și-au aplicat singuri plasturele de monitorizare EKG au fost mai bine diagnosticați pentru fibrilație atrială (FA) decât cei în cazul cărora s-a urmat standardul clasic de monitorizare. Rezultatele studiului au fost prezentate în Orlando, Florida, cu ocazia Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Cardiologie.

Auto-monitorizarea tensiunii arteriale reduce riscul de AVC cu 20% și riscul de boală coronariană cu 10% – la nivel global se estimează că în cadrul populației de hipertensivi doar 57% își cunosc problema de sănătate, aproximativ 40% primesc medicație antihipertensivă, însă doar 13,2% au tensiunea arterială (TA) controlată. Dacă am reuși să tratăm jumătate dintre persoanele cu tensiune arterială necontrolată (inclusiv pe cei tratați incorect și netratați), 10 milioane de decese ar fi evitate în întreaga lume, în 10 ani, din cauza evenimentelor cardiovasculare.

. Despre toate acestea vorbim astăzi la #raportuldegarda.ro, în interviul telefonic de fiecare marți pe care îl realizăm ăn direct cu dr. Marius Geantă, presșdintele Centrului pentru Inovație în Medicină

La emisiunea Știința în cuvinte potrivite, de la ora 13.20.