Gala MERITO ediția a 3-a, premiază excelența în învățământ
20 March 2018
CES 2018 – Mai mult decât gadgeturi
21 March 2018

#raportuldegarda.ro

La #raportuldegarda.ro aflăm astăzi că un sistem de inteligență artificială diagnostichează cancerul de prostată cu o precizie de 99,38%. Oamenii de știință și medicii din China au reușit să dezvolte un sistem pe bază de inteligență artificială, capabil să analizeze și să pună un diagnostic adecvat, cu precizie similară unui medic, în cazul pacienților care au cancer de prostată. Mai mult decât atât, această mașinărie poate să diferențieze și să identifice gradul de malignitate al cancerului respectiv.

Pacienții care suferă de cancere ale aparatului urogenital au o rată de sinucidere de 5 ori mai mare decât populația generală, arată un studiu efectuat pe aproximativ 981.000 de pacienți cu diverse tipuri de cancer, cei care sufereau de cancer de prostată, vezică sau rinichi au avut o rată de 5 ori mai mare de sinucidere decât populația generală. De asemenea, datele studiului arată că aceeași rată, calculată pe pacienți cu diverse tipuri de cancer, este de 3 ori mai mare decât rata calculată pentru populația generală, precum și faptul că sinuciderile sunt mai numeroase la pacienții care au cancer, cu precădere la cei care suferă de cancere ale aparatului urogenital.

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferința anuală a Asociației Europene de Urologie (EAU), care are loc în perioada aceasta la Copenhaga.

80-90% din infecțiile din spitale pot fi prevenite aplicând reguli riguroase de igienă, spune Prof. Didier Pittet, creatorul Programului Global pentru Siguranța Pacientului. Datele au fost prezentate în cadrul Hand Hygiene Days, evenimentul internațional dedicat îmbunătățirii siguranței pacientului prin igiena mâinilor, care a debutat pe 13 martie, la București.  

Sunt cîteva dintre subiectele despre care scrie astăzi raportuldegarda.ro și despre care vorbim în direct cu dr. Marius Genată, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. La ora 14.17, la emisiunea Știința în cuvinte potrivite