Fragile, un serial documentar despre vulnerabilitate – Ioana Flora, actriță: „Sper că am reușit să provocăm măcar un pic de vindecare în femeile care au avut curajul să iși spună poveștile″
7 April 2021
Teatrul Tineretului continuă proiectul #SAFESPOTT și dă startul concursului de proiecte regizorale 2021
7 April 2021

Reactor va explora tema viitorului – ce ne proiectăm, ce sperăm, cum putem gândi soluții

Echipă spectacol, regia Cristian Ban

După șapte ani de activitate, Reactor începe o nouă etapă, centrată pe tema viitorului. Începutul de an a fost dedicat Retrospectivei 7, o privire de ansamblu asupra celor patru direcții principale ale spațiului, așa cum s-au conturat ele în cei șapte ani de proiecte culturale și în urma întâlnirilor cu numeroși și diverși creatori de teatru.

Prima direcție – dramaturgia contemporană – este concretizată la Reactor atât prin proiecte specifice, cum ar fi rezidența de scriere dramatică Drama 5 care se desfășoară anual începând cu 2016, cât și prin modul de abordare a producțiilor de teatru.

Direcția a doua – teatrul documentar (istorii personale, istorii colective) – acoperă interesul pronunțat al artiștilor asociați spațiului de a reflecta teatral evenimente semnificative din istoria recentă, bazate atât pe documentare obiectivă, a faptelor, cât și pe una subiectivă, a raportării personale la evenimente.

Al treilea focus a fost despre experimentul artistic, despre ce mai poate însemna el în teatru azi și cum se pot căuta forme noi fără să se piardă legătura cu publicul, iar al patrulea calup de evenimente a urmărit teatrul pentru copii, reprezentat la Reactor de platforma MiniREACTOR, care a luat naștere odată cu fratele lui mai mare și în cadrul căreia se regăsesc aceleași principii și direcții.

Acum, Reactor ajunge într-o nouă etapă, una în care toate aceste direcții vor fi duse cu un pas mai departe. În următorii ani, la Reactor se va explora tema viitorului – ce ne proiectăm, ce sperăm, ce frici ne produce ideea de viitor, pornind de la momentul prezent, și cum putem gândi soluții pentru cele mai pesimiste dintre predicții.

După șapte ani în care artiștii colaboratori ai spațiului au încercat să își înțeleagă trecutul, atât pe cel personal cât și pe cel colectiv, a devenit necesară posibilitatea imaginării viitorului. Această nevoie se făcea simțită chiar dinainte de pandemie, dar ultimul an, obligând la răgaz și regândire, a amplificat cu siguranță interesul pentru temă.

Așadar, la Reactor se continuă lucrul, se fac planuri și se pregătesc proiecte. Momentan se lucrează la un nou spectacol, în regia lui Cristian Ban, care va fi prezentat în curând. În același timp, se caută noi forme și metode de întâlnire cu publicul, se lucrează la proiecte adaptate la context, ieșiri din studio și reconectarea la oraș.

În curând va avea loc o premieră și la MiniREACTOR, un spectacol bazat pe textul scris în cadrul unui atelier de dramaturgie de o echipă părinte-copil. Și pentru că vara e perioada rezidențelor, sunt deschise două call-uri de participare la Fresh Start – rezidențe de creație pentru tineri absolvenți și Drama 5 – rezidență de scriere dramatică (detalii pe site-ul Reactor).

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.