De mâine suntem pământ fierbinte – Pictură/ Instalație/ Prezentarea antologiei de poezie „De mâine suntem pământ fierbinte” de Andrei Novac
20 October 2021
PORTRET: Virginia Zeani – una dintre cele mai mari soprane din secolul al XX-lea
21 October 2021

Recomandări culturale joi, 21 octombrie 2021

Soprana Virginia Zeani, una din stelele operei, este sărbătorită în România, la inițiativa Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Toate teatrele lirice naționale îi dedică spectacole Virginiei Zeani în perioada 10-31 octombrie. Opera Română București prezintă spectacolul „Norma”, de Vincenzo Bellini. Ora 18:30.

 

Cu ocazia celei de-a XXI-a ediții a Săptămânii Limbii Italiene în lume, a cărei temă este „Dante, italianul”, Institutul Italian de Cultură organizează o serie de evenimente online, pe pagina de Facebook și pe canalul youtube ale Institutului. Astăzi va fi difuzat interviul: „Smaranda Bratu Elian în dialog cu Horia Roman Patapievici despre Dante”.

 

Invitatul episodului #75 al mini-Cafenelei critice on-line, este Mihai Dinu Gheorghiu, sociolog și critic literar, cercetător la École des hautes études en sciences sociales din Paris și profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter. Discuția este difuzată pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR. Ora 19:00.

 

Teatrul Național București prezintă spectacolul „Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat”, piesă în două acte de Nae Caranfil, Regia: Nae Caranfil, Scenografia: Dragoş Buhagiar . Ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru” a TNB.

 

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea organizează un concert de muzică britanică, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma”, op. 36 de Edward Elgar, sub bagheta maestrului Alpaslan Ertüngealp. Ora 19:00.

 

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca prezintă spectacolul „Demonii. Spovedania lui Stavroghin”, după F.M. Dostoievski, traducere de Nicolae Gane, scenariu și regia Tudor Lucanu. Ora 19:00, la Sala Mare.

 

De la ora 18:30, are loc inaugurarea spațiului de artă „The Modernist” din București (Bd. Lacul Tei nr. 29), creat de designerul Bogdan Meşteru. Cu acest prilej va fi vernisată expoziția de fotografie „Coast to Coast”, a artistului plastic Részegh Botond și colecția „K.I.”, semnată de Bogdan Meşteru. Expoziția este deschisă publicului până pe 26 decembrie.

 

În perioada 21 – 23 octombrie se desfășoară cea de-a 54-a ediție a Festivalului Național de Interpretare şi Creație a Romanței „Crizantema de Aur”. Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18:00 şi vor fi transmise integral în direct de TVR 3, precum şi de Radio România Antena Satelor. Evenimentele se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” şi la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște.

 

Teatrul Național Târgu Mureș anunță proiecția filmului „Scara”, în regia lui Vlad Păunescu, pe un scenariu scris de Vlad Păunescu și Constantin Chelba. Ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Târgu-Mureș.