Street art @ Arte frumoase cu Daria Ghiu și Elvira Lupșa. Episodul 2: Robert Obert
14 May 2022
Românii în lume astăzi la Berlin, Madrid, Lisabona şi Torino – Realizator Magdalena Tara Duminică 15 Mai ora 21:00
15 May 2022

Reconchiliant : Daniela Rei Vișan în dialog cu Roxana Lupu și Alex Penescu

 

 

” Mulți ani am căutat lumina-uneori mi s-a părut că am găsit-o dar de multe ori era doar o amăgire. Poate aceasta este povestea multor inimi, au o aștern aici cu toată sinceritatea , dintotdeauna adevărul mi-a fost tărie și slăbiciune.”

Regina  Maria a României – Povestea vieții mele

Duminică 15 mai 2022 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu actrița Roxana Lupu și muzicianul Alex Penescu. În săptămâna în care Radio România  a celebrat Ziua Regalității  printr-un  Concert  Regal al Orchestrei  Naționale  Radio sub bagheta dirijorului Christian Badea vom aborda și noi această temă  din perspectiva unui proiect special dedicat Reginei Maria : Gânduri către țară în vremuri de război, proiect care a debutat  pe scena Ateneului Român. Iar dacă la o primă vedere pare un proiect dedicat iubitorilor de istorie, îndrăznesc să vă reamintesc faptul că Organizația  Mondială  a Sănătății definește sănătatea  ca pe o stare de BINE  fizic, psihic și social.

Câți dintre noi se gândesc la firele nevăzute ce ne leagă viețile într-un mod tainic? Câți dintre mai știu ce înseamnă  respectul și prețuirea  pe care le datorăm aproapelui  nostru  dar și pământului care ne hrănește? Și dacă pentru mulți conaționali  noțiunea de patriotism a căzut cumva în desuet, aș vrea să le reamintesc faptul că sunt națiuni ale lumii pentru care promovarea valorilor  locale, cunoașterea lor sunt lucruri  firești  care se învață odată cu primii pași și cu primele cuvinte.

Un popor dezrădăcinat, un popor care nu-și cunoaște istoria se clatină și se șubrezește. Tăria sa morală, forța de a străbate greutățile vremurilor se micșorează ; destinele tuturor  căpăta o anume întunecime dată de lipsa de speranță și de golul care se deschide  în lipsa unui proiect de țară, atunci când nu știi cine ești și încotro te îndrepți.

Națiunile care au prețuit învățătura  au trecut mai ușor prin greutățile istoriei; cei care își cunosc trecutul găsesc și tăria de a rezista în vremurile tulburi  care ne împresoară. Noblețea sufletească, curajul, dorința de cunoaștere înnobilizează  comunitățile care pun preț pe acestea.

Vom discuta cu Roxana Lupu și Alex Penescu despre rolul decisiv pe care l-a avut Regina Maria în istoria României, despre curajul, tăria sufletească, dragostea cu care a apărat granițele  țării atunci când tăvălugul istoriei era să ne spulbere.

Vom discuta și despre bolile care macină societatea românească contemporană, șubrezind  discernământul, comuniunea, respectul care ar trebui să ne întărească .

A prețui  valorile  reale, a le cunoaște și a le transmite mai departe  nu reprezintă altceva decât o conectare la izvoarele adânci ale acestui pământ, prin care propriile  aripi devin mai puternice.

O emisiune de Daniela Rei Vișan