Duminică de la ora 19, la Cine-fascinație, Michaela Platon vă vorbește despre BEAUTY and THE BEAST
14 November 2020
Românii în lume: la Madrid, Londra, Seattle, Roma și Chișinău sâmbătă 15 Noiembrie 2020
15 November 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

Ziua de 14 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a Diabetului-World Diabetes Day. Pretutindeni în lume sunt organizate evenimente ce doresc să semnaleze pericolul acestei boli devenită din ce în ce mai frecventă și mai parșivă. Aproximativ 11% din populația lumii suferă de această boală, înregistrându-se anual peste 4 milioane de decese prin hiperglicemie, complicații cardiovasculare, renale sau neurologice.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății 425 milioane de adulți cu vârstă cuprinsă între 20-79 de ani au diabet. Se estimează că în următorii 25 de ani numărul persoanelor afectate de diabet va crește la 629 milioane. În 2017 cheltuielile pentru sănătate destinate tratamentului pacienților cu diabet au ajuns la 727 miliarde dolari, adică 12% din totalul cheltuielilor de sănătate destinate adulților.

Mai mult de 1.106.500 de copii trăiesc cu diabet de tip I și mai mult de 21 milioane de nou-născuți ( 1 din 7 nașteri) au fost afectați de diabetul gestațional al mamei.

Sâmbătă 14 noiembrie 2020 de la ora 14,30 vom discuta la Radio România Cultural despre diabetul zaharat și complicațiile pe care le induce. Vor fi alături de doamna doctor Daniela Goldstein medic primar endocrinolog și  doamna doctor Gabriela Mihăilescu medic primar neurolog.

În contextul pandemiei cu COVID 19 coexistența diabetului zaharat reprezintă un factor de risc semnificativ. Cele mai multe decese înregistrate la persoanele infectate cu virusul SARS-Cov-2 au fost raportate la persoanele cu diabet sau cu boli cardiovasculare. Modificările anatomo-fiziologice cronice din aceste boli favorizează hipercoagulabilitatea sângelui sau amplificarea efectelor furtunii de citokine la nivelul anumitor organe vitale. În diabetul zaharat crește agregabilitatea și adezivitatea plachetară, fiind descrise și leziuni ale endoteliului arterial, cu exacerbarea consecutivă a coagulării sângelui- considerată de specialiști o adevărată placă turnantă în declanșarea complicațiilor infecției cu virusul SARS-Cov-2.

Diabetul zaharat este o boală cronică ce necesită îngrijire medicală continuă, educație și suport constant pentru a preveni apariția complicațiilor. Stressul ridicat, dar mai ales alimentația de tip fast-food, oferta extrem de diversificată de dulciuri și băuturi și-au pus amprenta asupra numărului de persoane afectate de diabet, dar și asupra vârstei la care debutează.

Una din caracteristicile perfide ale acestei boli este legată de evoluția lentă, adeseori asimptomatică, sau cu simptome de mică intensitate ce evolueză timp  îndelungat și provoacă modificări metabolice, neurologice, cardiovasculare sau renale, așa încât” în momentul depistării bolii multe organe sunt deja afectate semnificativ” ne avertizează doamna doctor Daniela Goldstein medic primar endocrinolog.

Clasic, instalarea diabetului este descrisă de  polifagie, adică senzația continuă de foame dublată însă de scădere în greutate la care se adaugă polidipsia-senzație anormală de sete și gura uscată, însoțite de poliurie, enurezis, lipsă de energie, vedere încețoșată.

După cum am menționat deja, adeseori aceste simptome au o intensitate medie sau scăzută în primele faze de evoluție ale bolii, astfel încât diabetul este descoperit printr-o analiză de rutină. Conform standardelor internaționale în vigoare diagnosticul de diabet se pune după 3 măsurători consecutive în care glicemia a depășit valoarea de 126mg/dl ( recoltată la 8 ore după ultima masă) sau atunci când depășește 200 mg/dl la 2 ore după încărcarea cu glucăză( TTGO).

Dacă până de curând diabetul zaharat era asociat cu  perturbarea metabolismului glucidic, la ora actuală se consideră că afectează atât metabolismul glucidic cât și metabolismul lipidic și  protidic. Frecvent diabetul zaharat este asociat cu obezitate și cu creșterea considerabilă a lipidelor din sânge.

Este descris și așa-numitul prediabet, caracterizat de valori ale glicemiei cuprinse între 100-125 mg/dl. Fără un regim alimentar sever, bine controlat, poate evolua spre diabet.Dieta reprezintă principala modalitate de echilibrare a diabetului, dar și de prevenire a acestuia.Noile recomandări terapeutice permit consumarea legumelor și a fructelor cu indice glicemic  ridicat, dar în cantități cât mai reduse   și maximum o dată pe săptămână.Atenție deci la pâine, paste făinoase, morcovi, orez, ceapă, usturoi, banane, struguri, fructe confiate. Dulciurile de pe rafturile cofetăriilor sunt CONTRAINTERZISE !  Acest tip de produse înalt prelucrate conțin zaharuri care se absorb rapid și care cresc vertiginos concentrația de glucoză din sânge.

                                                          ***

Neuropatia diabetică este cea mai  frecventă și mai precoce complicație a diabetului. După 20 de ani de evoluție aproape toți pacienții cu diabet fac un tip sau altul de neuropatie.

Sâmbătă 14 noiembrie 2020 de la ora 14,30 vom discuta cu doamna doctor Gabriela Mihăilescu medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina despre polineuropatia diabetică –senzitivă, motorie sau mixtă. În edițiile viitoare ale emisiunii vom discuta despre polineuropatia vegetativă cu efecte devastatoare asupra funcționării organelor interne.

Polineuropatia senzitivă evoluează timp îndelungat cu simptome ușoare , fără să alerteze în mod deosebit pacienții. Aceștia acuză amorțeli, furnicături, înțepături, abolirea reflexelor osteotendinoase, senzația de rece a extremităților, alterarea sensibilității vibratorii, termice. Se descrie în literatura de specialitate așa-numita polineuropatie ” în șosetă” ce afectează membrele inferioare și polineuropatia” în mănușă” ce afectează extremitățile membrelor superioare.. Durerile din neuropatiile diabetice au un caracter intermitent, cu intensitate ceva mai ridicată pe durata nopții. Din cauza afectării vasculare simultane pot să apară complicații grave ale piciorului; multă lume a auzit de așa-numitul ” picior diabetic”, de ulcerele neuropate, piciorul Charcot sau chiar de gangrena diabetică. Conform OMS 50-80% din amputații ar putea fi evitate dacă pacienții cu diabet zaharat și-ar controla zilnic picioarele și dacă ar trata corect leziunile ulcerative apărute. Scăderea sensibilității la durere (datorită afectării rădăcinilor senzitive ale nervilor lungi) și neglijarea rănilor apărute la nivelul piciorului influențează această evoluție gravă a ulcerațiilor. 

În cazul în care sunt afectate terminațiile nervoase motorii se înregistrează o scădere progresivă a forței musculare, dificultăți la mers sau la schimbarea poziției corpului (respectiv ridicare de pe scaun sau din poziția ghemuită), crampe musculare sau cârcei, contracții musculare involuntare(fasciculații), scăderea progresivă a  tonusului muscular și a masei musculare.

În edițiile viitoare ale emisiunii REConCHILLiant vom continua să discutăm despre polineuropatii, retinopatia diabetică, cardiopatia ischemică cronică indusă de diabet și nefropatia diabetică.

Foto 1: Daniela Goldstein medic primar endocrinolog

Foto 2: Gabriela Mihăilescu medic primar neurolog